POLSKIE SUPERFOODS - 6 PRODUKTÓW NAJBOGATSZYCH W SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Modny termin "superfoods" oznacza żywność o wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych. Pojęcie to często pojawia się w kontekście ezgotycznych produktów, importowanych z innych kontynentów, a więc nieraz bardzo kosztownych. Obawiasz się, że zdrowa dieta musi być droga? Przed wyjściem na zakupy przejrzyj zawartość lodówki i spiżarni: wiele "superfoods" gości na stałe w naszych codziennych jadłospisach, a cena każdego z nich nie przekracza kilku złotych!

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • jakie superfoods kupisz w każdym polskim markecie za zaledwie kilka złotych
  • w jaki sposób wydobyć z nich maksimum korzyści dla zdrowia i urody
  • jaka jest zależność pomiędzy kiszeniem a zawartością cukru w produkcie

1. Kasza jaglana

Nazywana "królową kasz" – w pełni zasłużenie, bo drobne ziarenka prosa pękają w szwach od witamin i minerałów. Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, krzemu, żelaza i miedzy. Regularne spożywanie jaglanki wpływa pozytywnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci, dodaje energii i poprawia nastrój. Godna uwagi jest także wysoka zawartość protein - ugotowana i zblendowana kasza jest popularnym składnikiem domowych koktajli białkowych. Jej właściwości wysuszają śluz, zalegający w drogach oddechowych podczas kataru, dlatego codzienna porcja kaszy pomoże Ci walczyć z zimowymi przeziębieniami. Smak kaszy jaglanej świetnie komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Możesz jeść ją jako dodatek do obiadu, podawać z owocami i bakaliami na śniadanie, a nawet wykorzystać jako składnik superzdrowych ciast i deserów.

 

2. Aronia

Największą zaletą aronii jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Antyoksydanty neutralizują tzw. wolne rodniki – związki wywołujące nowotwory, choroby serca, cukrzycę i inne groźne schorzenia. Niewiele owoców ma tak dużą zawartość przeciwutleniaczy, jak nasza aronia: najlepszym dowodem fakt, że fioletowe jagody podbiły rynek japoński po wybuchu reaktora w Fukushimie, jako środek wspierający leczenie choroby popromiennej! Listę walorów aronii uzupełnia bogata zawartość witamin (C, E, PP, grupa B), a także błonnika i pektyn – substancji regulujących pracę jelit i usprawniających działanie układu trawiennego. Aronia znajduje szerokie zastosowanie w produkcji domowych soków, dżemów czy rozgrzewających nalewek. Miłośniczkom kuchennych eksperymentów polecamy wypróbowanie konfitury z aronii jako dodatku do pieczeni, zamiast tradycyjnej żurawiny czy borówek.

 

3. Jarmuż

Jeszcze niedawno zapomniany i zepchnięty do roli rośliny ozdobnej, dziś triumfalnie powraca na stoły - i słusznie, bo liście jarmużu kryją w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych składników. Podobnie jak aronia, także i jarmuż zawiera wiele antyoksydantów. Jest wśród nich sulforofan, przeciwdziałający rakowi prostaty, płuc i jelita grubego, a także karotenoidy i chlorofil. Dobroczynne właściwości jarmużu docenią zwłaszcza kobiety: zawarta w nim witamina K hamuje rozwój nowotworów piersi i jajników, zmniejsza krwawienia miesiączkowe i zapobiega rozwojowi anemii. Wysoka zawartość potasu i witaminy C wzmacnia z kolei serce i układ naczyniowy. Jarmuż jest znakomitą bazą pesto i zielonych koktajli: jego neutralny smak pasuje do większości owoców i warzyw. Jarmuż można jeść także na ciepło – liście pieczone z przyprawami i oliwą znakomicie zastępują chipsy. Pamiętaj jednak, by nie piec ich dłużej, niż kilka minut, bo długa obróbka termiczna wyjaławia warzywa ze składników odżywczych.

 

Jarmuż to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia składników 

4. Buraki

Sok z buraków cechuje wysoka zawartość kwasu foliowego. Buraki wyróżniają się także pod względem zawartości żelaza: warzywo jest więc wspaniałym produktem krwiotwórczym, podnosi poziom hemoglobiny, a więc zapobiega i leczy anemię. Azotany zawarte w burakach regulują ciśnienie krwi. Głęboki, bordowy kolor bulw to zasługa betainy – silnego antyoksydantu, skutecznie zapobiegającemu namnażaniu wolnych rodników i wspomagającego pracę układu krwionośnego. Właściwie jedynym przeciwskazaniem do tego, by jeść buraki bez ograniczeń, jest cukrzyca – choć warzywo jest niskokaloryczne, ma jednak wysoki indeks glikemiczny, który dodatkowo wzrasta po jego ugotowaniu. Najlepsze efekty uzyskasz, spożywając buraki na surowo, w sałatkach lub w formie soku. Tradycyjne barszcze i zasmażane buraczki, choć pyszne, tracą sporo witamin podczas gotowania. Aby zachować jak najwięcej witamin i minerałów w bulwach, najlepiej upiec je ze skórką i obrać tuż przed jedzeniem.

 

5. Siemię lniane

Kleik lniany to skuteczne, lecz niekoniecznie smaczne domowe lekarstwo na katar i przeziębienie. Jeśli mdły smak tego "rarytasu" zniechęcił Cię do siemienia już w dzieciństwie, warto pozbyć się uprzedzeń! Dzięki wysokiej zawartości błonnika i kwasów tłuszczowych (omega-3, kwas ALA) siemię lniane łagodzi stany zapalne jelit, oczyszcza organizm z toksyn i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Nasiona lnu mają także największą zawartość lignanów: związków o działaniu antynowotworowym, wspomagających układ hormonalny, przeciwdziałających rozwojowi raka piersi i jajnika. Mielone siemię lniane świetnie sprawdza się jako posypka sałatek i kanapek, a także zdrowa panierka do mięsa. Ziarna często blenduje się także w koktajlach. Pamiętaj, by mielić siemię bezpośrednio przed spożyciem – z biegiem czasu ulatniają się z niego cenne składniki odżywcze. Równie wartościowe są całe ziarna, zalane ciepłą wodą i odstawione do napęcznienia. Dzięki właściwościom żelującym siemię lniane często stosuje się jako zamiennik jajka w wegańskich potrawach i wypiekach.

 

znane z domów babć i ciotek siemię powraca na kuchenne stoły

 

6. Kiszonki

Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię: kiszone przetwory najczęściej goszczą na stołach jesienią i zimą, gdy nie mamy szerokiego wyboru świeżych warzyw i owoców. Kiszona żywność to niezwykle skuteczny probiotyk. W procesie fermentacji wytwarza się witamina C oraz kwas mlekowy, budujący naturalną odporność i florę bakteryjną w jelitach. Porcja kiszonej kapusty czy ogórków ułatwia więc trawienie posiłku i usuwanie toksyn z organizmu. Kiszonki są także skarbnicą witamin z grupy B, które ułatwiają przyswajanie żelaza, chroniąc tym samym przed anemią. Osoby walczące z nadwagą docenią fakt, że kiszenie zmniejsza ilość cukru w żywności, a więc obniża jej wartość kaloryczną! Nie ograniczaj się do tradycyjnych ogórków i kapusty: puść wodze fantazji i włóż do słoików także inne warzywa. Kiszona rzodkiewka, kalafior, buraki czy czosnek zachwycą Twoje kubki smakowe i dodadzą odwagi do dalszych eksperymentów kulinarnych. Pamiętaj także, by nie odlewać solanki, lecz wypić ją ze smakiem – dobroczynne składniki przenikają również do zalewy.

 

Czytaj także:

Dieta na płaski brzuch - zielona kawa

Zacznij dzień od śniadania!

5 mitów na temat odchudzania

Surowe kakao - wprowadź je do diety już dziś!

Produkty, które udają, że są fit!

 


 

Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl