Składniki na jedną keksówkę o wymiarach ok 20 x 11 cm:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ⅓ szklanki oleju
- ⅓ szklanki ksylitolu lub miodu
- ⅓ szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Białko Eco&Fit – ja dodaję 2-3 miarki
Sposób przygotowania :
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem.
2. W mniejszej miseczce wymieszaj mąkę, białko, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę, następnie dodaj je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą.
3. Ciasto przełóż do foremki i piecz około 45-50 minut.
Smacznego :)