
Podstawa dobrej kanapki wegetariańskiej, czyli zdrowe pieczywo – jakie wybrać?
Bazą dla każdej kanapki jest oczywiście zdrowe i pełnowartościowe pieczywo. Możemy podzielić je przede wszystkim na chleb, bułki oraz inne wyroby, np. bagietki. Każdy z tych produktów dostępny jest w kilku wariantach. Sklepowe półki aż uginają się pod kajzerkami, grahamkami czy pieczywem razowym. Który rodzaj będzie jednak najlepszy i dostarczy nam najwięcej składników odżywczych?
Na zakwasie czy na drożdżach?
Pieczywo na zakwasie produkowane jest z wody oraz mąki, które wcześniej zostały poddane procesowi fermentacji. W jego trakcie wytwarzane są żywe kultury bakterii, które z powodzeniem zastępują drożdże. Taki chleb czy bułki są przede wszystkim bardzo sycące i zachowują świeżość na przynajmniej kilka dni. Pieczywo drożdżowe jest natomiast zdecydowanie szybsze do przygotowania, dlatego też bywa tańsze i łatwiej dostępne niż to pieczone na zakwasie. Taki bochenek bogaty jest w witaminy z grupy B oraz minerały. Drożdże przyczyniają się natomiast do lepszej syntezy skrobi. Wybór między nimi a fermentowaną mąką i wodą zależy od nas samych. Ciężko bowiem wyłonić jednego “zwycięzcę” a dodatkowo pieczywa zdecydowanie różnią się walorami smakowymi.
Ciemne czy jasne?
Wybór pomiędzy ciemnym a jasnym pieczywem jest oczywisty. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po chleb czy bułkę wypieczoną z niskoprzetworzonej mąki pełnoziarnistej. Posiada bowiem więcej witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Dodatkowo zawarty w takim pieczywie błonnik sprawia, że czujemy się syci zdecydowanie dłużej. Uważajmy jednak, by wybrane przez nas pieczywo nie było specjalnie barwione. Niestety często okazuje się, że piękny ciemny chleb niestety nie ma nic wspólnego z wartościową mąką.
Pszenne, żytnie, a może razowe?
Każde pieczywo wytwarza się również z określonej mąki bądź mieszanki jej kilku rodzajów. Najlepsze będzie oczywiście to, które zostało wyprodukowane z niskoprzetworzonych ziaren. Wybór konkretnego gatunku jest po raz kolejny kwestią indywidualną. Warto zatem testować pieczywo razowe, żytnie czy wieloziarniste, a następnie wybrać to, które podbiło nasze kubki smakowe.
Klasyczne masło lub olej – zdrowy element wege kanapki
Większość z nas smaruje pieczywo margaryną roślinną. Osoby, które starają się zrzucić zbędne kilogramy, powinny jednak przerzucić się na masło lub zimnotłoczony olej. Wystarczy użyć odrobiny tłuszczu, by delikatnie "nasączyć" naszą kanapkę. Dlaczego jednak wybrać właśnie takie rodzaje omasty? Przede wszystkim znajdziemy w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Sami nie jesteśmy bowiem w stanie ich wytworzyć. Dodatkowo masło czy olej roślinny są bogate w witaminy, minerały oraz substancje odżywcze. Ich całkowite odstawienie nie zawsze wyjdzie nam zatem na zdrowie. Oczywiście nie musimy używać ich każdego dnia, jednak starajmy się o nich nie zapomnieć.
Kanapki wegetariańskie w wersji na słodko – co na nie kłaść?
Wśród nas z pewnością znajdzie się grupa fanów kanapek przyrządzonych w wersji na słodko. Oczywiście nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia nie powinien zawierać zbyt dużej ilości cukru, dlatego przygotowaliśmy dla Was zdrowe, ale jakże smaczne alternatywy.
Masło arachidowe
Wszelkiego typu masła orzechowe kojarzą się nam głównie z kuchnią amerykańską. To właśnie w USA stanowią nieodzowny składnik wielu dań oraz posiłków. Co ciekawe, sięgając po wysokiej jakości produkt, wytworzony z samych orzeszków ziemnych oraz bez dodatków konserwantów sprawimy, że do naszego organizmu dostarczone zostaną liczne zdrowe substancje. Wybierając masło arachidowe, możemy być pewni, że poprawimy swoją koncentrację oraz pamięć, a także wspomożemy pracę mózgu. Takie śniadanie będzie zatem idealne dla uczniów, studentów oraz osób pracujących intelektualnie. Dodatkowo masło z orzeszków ziemnych niebywale syci, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla wszystkich dbających o linię.
Masło kokosowe
Osoby, które uwielbiają egzotyczne smaki, powinny smarować swoje kanapki masłem kokosowym. Jego niebywały smak oraz aromat sprawi, że spożywanie śniadania stanie się niezwykłą przyjemnością. Przy okazji zadbamy o niski poziom cholesterolu we krwi oraz wspomożemy swój układ odpornościowy. Masło kokosowe ma bowiem właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Pamiętajmy jednak, że niestety jest to produkt wysokokaloryczny. Lepiej zatem stosować go z umiarem.
Masło migdałowe
Masło migdałowe to produkt wytwarzany z orzechów, które uznawane są za najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Znajdziemy w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, spore ilości witaminy E oraz liczne minerały. Regularne spożywanie takiego masła może uchronić nas przed miażdżycą, a nawet zawałem. Tak jak w przypadku pozostałych produktów, zadbamy także o swoją pamięć oraz koncentrację. Taki dodatek do kanapek powinien zagościć jednak przede wszystkim w jadłospisie osób cierpiących na zgagę. Masło migdałowe redukuje bowiem nadkwasotę. Przy okazji przyspiesza metabolizm oraz odpowiada za długotrwałe uczucie sytości.
Masło pistacjowe
Ostatnia orzechowa propozycja to masło pistacjowe. Powinniśmy docenić je przede wszystkim za właściwości oczyszczające organizm z zalegających w nim toksyn oraz szkodliwych substancji. Dodatkowo posiada spore ilości błonnika oraz chroni nas przed rozwojem chorób nowotworowych. Co ciekawe, masło to może poprawić wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jest także polecane dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny.
A może krem czekoladowy?
Krem czekoladowy na kanapce to coś, co kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto jednak pamiętać, by wybierać jedynie te produkty, w których składzie nie znajdziemy oleju palmowego, konserwantów, barwników oraz cukrów. Sięgając po Nutfill, możemy liczyć na ciekawy smak oraz bogactwo witamin, żelaza, wapnia oraz białka. Zdrowy krem czekoladowy produkowany z orzechów laskowych, daktyli, kakao oraz kokosa zaspokoi także nasze łaknienie. Istnieje zatem mniejsze ryzyko, że w ciągu dnia sięgniemy po niezdrowe wysokoprzetworzone słodycze.
Zdrowe kanapki wege w wersji na słono – z czym podawać?
Osoby, które mimo wszystko wolą spożywać śniadanie w wersji wykwintnej, nie powinny czuć się pominięte. W tej części artykułu skupimy się bowiem na słonych dodatkach do pieczywa.
Zdrowy nabiał
Dzień dobrze rozpocząć od kanapki z dodatkiem nabiału. Co sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim chudy twaróg, twarożek grani czy serek wiejski. Produkty te są bogate w białko oraz błonnik. Znajdziemy w nich również witaminy oraz minerały, a w szczególności wapń, który wzmacnia zęby oraz kości. Wyroby te mają także stosunkowo małą ilość kalorii, dlatego bez większych obaw możemy sięgać po nie, gdy zależy nam na utracie masy ciała.
Jajka
Na naszej zdrowej porannej kanapce mogą wylądować także jajka. Przede wszystkim odpowiadają one za długotrwałe uczucie sytości, dlatego po ich spożyciu przynajmniej przez kilka kolejnych godzin nie powinniśmy odczuwać głodu. Jaja to jednak przede wszystkim bogate źródło białka. Co ciekawe, większą ilość tego składnika znajdziemy w żółtku, niż w białku. Oprócz tego jajka dostarczą nam witaminy A, E, D i K oraz fosforu, wapnia, żelaza czy cynku.
Domowe pasty wegetariańskie na kanapki
Osoby, którym znudziły się wszelkiego rodzaju gotowe rozwiązania, powinny pokusić się o samodzielne przygotowanie pasty kanapkowej. Aby ją przygotować, potrzebujemy jedynie odrobiny… wyobraźni. Do jej przyrządzenia nie musimy posiadać bowiem konkretnych składników. Wystarczy, że wymieszamy np. ulubione ryby z puszki wraz z chudym twarogiem, czy też dodamy do sera wyłącznie rzodkiewkę oraz szczypiorek, a całość doprawimy do smaku. Możliwości mamy naprawdę mnóstwo, dlatego warto czasem nieco poeksperymentować.
Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa
Jeśli zależy nam na utracie zbędnych kilogramów bądź po prostu troszczymy się o swoje zdrowie, warto również każdego dnia kłaść na kanapki dużą ilość różnych warzyw. Pomidor, ogórek, papryka czy rzodkiewka to produkty, które są niskokaloryczne (np. plasterek pomidora to ok. 5 kcal), jednak na długo pozostawiają uczucie sytości. Nie trzeba chyba wspominać dodatkowo o bogactwie wartości odżywczych, które w nich znajdziemy.
Ile kanapek wege zjadać na śniadanie?
Ilość kanapek spożywanych na śniadanie jest kwestią indywidualną. Pamiętajmy jednak, by nie jeść ich zbyt mało. Śniadanie powinno być bowiem obfite, lecz jednocześnie nie może dostarczać nam zbyt dużo kalorii. Najlepiej zatem wyliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne, a następnie dostosować do niego wielkość naszych posiłków.
Zobacz także: