SUROWE KAKAO - DLACZEGO WARTO WPROWADZIĆ JE DO SWOJEJ DIETY?

Kakao – któż z nas go nie kocha? Idealne do zrobienia pysznego, rozgrzewającego napoju na wieczór, nieodłączny element tiramisu, murzynka i innych domowych frykasów, wreszcie kluczowy składnik najskuteczniejszego poprawiacza nastroju na świecie – czekolady. Okazuje się jednak, że proszek proszkowi nierówny – i nie chodzi tu tylko o markę, jakiej produkt kupujemy. Jest bowiem kakao i kakao surowe. I właśnie to drugie jest dla Ciebie szczególnie zdrowe i wartościowe!

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • czym tak właściwie jest kakao surowe
  • dlaczego uznawano je za pokarm bogów
  • która odmiana ziaren jest uważana za najzdrowszą
  • jakie korzyści przyniesie nam regularna suplementacja

Kakao zwykłe i kakao surowe – w czym tkwi różnica?

Kakao, które do Europy przyjechało dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, powstaje z ziaren kakaowca, rosnącego głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Jego wyjątkowe właściwości doceniali już Aztekowie, którzy traktowali je jako jeden ze środków płatniczych. Kakao nazywane było również pokarmem bogów: wszystko za sprawą swoich dobroczynnych dla zdrowia i urody właściwości.


Kakao, które najczęściej spotykamy na sklepowych półkach, jest efektem obróbki termicznej ziaren kakaowca, czyli ich palenia i prażenia. Niestety, proces ten prowadzi do utraty najcenniejszych właściwości i składników, w szczególności witamin i minerałów. Kakao surowe produkowane jest z ziaren kakaowca, które nie zostały poddane działaniu wysokiej temperatury, a jedynie sfermentowane i ususzone. Taki proces obróbki pozwala na zachowanie najcenniejszych składników i właściwości antyoksydacyjnych, z których słynie kakao. Różnicę można zauważyć również w smaku – kakao surowce jest znacznie bardziej aromatyczne i bardziej gorzkie. To jednak nie wszystko. Za najcenniejsze ziarna uważa się odmianę Criollo, która jest niezwykle rzadka i trudna w uprawie. Ziarna kakaowca Criollo stanowią tylko niewielki procent światowej produkcji kakao i importowane są z Peru, Wenezueli oraz Karaibów.

 

Kakao surowe uzyskuje się w procesie suszenia ziaren kakaowca.

 

Surowe kakao – najważniejsze zalety

Surowe kakao to obecnie jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych produktów typu superfoods. Lista jego dobroczynnych właściwości (dla zdrowia, urody i samopoczucia) jest naprawdę imponująca. I choć surowe kakao jest znacznie droższe od tego tradycyjnego, z całą pewnością warto zaopatrzyć się w pełną witamin i minerałów paczuszkę, na bazie której można przygotować proteinowy koktajl czy dietetyczne praliny.

 

Surowe kakao jest najbogatszym źródłem antyoksydantów

Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu i chronią organizm przed ich szkodliwym działaniem. Niedobór antyoksydantów i związane z nim zaburzenie równowagi wolnorodnikowej może prowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nowotwory, miażdżyca czy choroby serca. Wolne rodniki są powodem nie tylko wielu poważnych chorób, ale też nie pozostają bez wpływu na nasz wygląd: spowalniają proces odchudzania i przyspieszają proces starzenia się skóry. Do najpopularniejszych antyoksydantów zaliczamy witaminę A, E i C, flawonoidy, karotenoidy oraz niektóre składniki mineralne. Surowe kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż ich najpopularniejsze źródła, a zatem czerwone wino, zielona herbata, czerwone jagody, granat czy jagody acai.

 

Surowe kakao jest źródłem większej ilości antyokstydantów niż owoce acai, granat czy zielona herbata.

 

Surowe kakao jest źródłem wielu cennych składników mineralnych

Można w nim znaleźć m.in.:
• żelazo, które odpowiada za transport tlenu, przeciwdziała anemii, odpowiada za rozwój i regenerację tkanek,
• magnez, który chroni serce, poprawia cyrkulację krwi, pozytywnie wpływa na koncentrację i układ nerwowy, łagodzi skutki stresu oraz ma działanie antydepresyjne,
• chrom, który reguluje poziom cukru we krwi i jest kluczowym elementem diety osób, próbujących zrzucić zbędne kilogramy, gdyż zmniejsza ochotę na słodycze i zapobiega wilczym napadom głodu,
• cynk, który wzmacnia odporność i odpowiada za wygląd skóry, włosów oraz paznokci,
• potas, który odpowiada w organizmie za gospodarkę wodną i kontroluje ciśnienie krwi,
• mangan, który odpowiada za mocne kości.

 

Surowe kakao poprawia samopoczucie

Ziarna kakaowca zawierają również tryptofan, aminokwas, który bierze udział w wytwarzaniu hormonu szczęścia (serotoniny). Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, stąd też musi znaleźć się on w naszej diecie.

 

Surowe kakao działa niczym afrodyzjak

Surowe kakao jest nie tylko wartościowym składnikiem diety, ale też pozytywnie wpływa na życie towarzyskie i uczuciowe. I chodzi nie tylko o to, ze reguluje procesy trawienne, wspomaga dietę, wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia wygląd skóry, wpływając tym samym na pewność siebie. Ziarna kakaowca zawierają bowiem fenyloetyloaminę, która działa niczym afrodyzjak.

 

Czytaj także:

Zielona kawa: w drodze po płaski brzuch

5 patentów na zdrowe i bezpieczne chudnięcie

Naturalne alternatywy dla białego cukru

Wyrzuć te produkty ze swojej lodówki!

Żywność liofilizowana czy mrożonki - co wybrać?

 


 

Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl