Dla tych, którzy cenią zarówno wygląd jak i zdrowie.

Blog kategorie
JAK PROWADZIĆ ZDROWY TRYB ŻYCIA? CZ. I: 5 SPRZĘTÓW PRZYDATNYCH W KUCHNI FIT
JAK PROWADZIĆ ZDROWY TRYB ŻYCIA? CZ. I: 5 SPRZĘTÓW PRZYDATNYCH W KUCHNI FIT

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • jakie sprzęty przydadzą się w każdej kuchni fit
  • na co zwrócić uwagę w trakcie dokonywania zakupu
  • jakie potrawy przyrządzisz przy pomocy poszczególnych urządzeń

Blender kielichowy/ręczny

Dobry blender praktycznie sam przygotuje dietetyczne smoothie, świeże pasty kanapkowe, zupy-krem i różnorodne koktajle. Dobry, czyli jaki? Na początek zastanów się, do czego najczęściej będziesz go używać. W przypadku dań o małej, silnie skoncentrowanej objętości lepiej sprawdzi się blender ręczny – unikniemy w ten sposób konieczności wygrzebywania masy z dna kielicha. Jeśli chcesz blendować twarde produkty – np. przyrządzać domowe pesto lub masła orzechowe – wybierz blender kielichowy; urządzenia tego typu są wygodniejsze i z reguły mają wyższą moc, co jest szczególnie ważne przy rozdrabnianiu twardych pokarmów.

 

Niezależnie od tego, jaki model wybierzesz, pod żadnym pozorem nie kupuj blendera z plastikowymi ostrzami – można je połamać nawet na jabłkach! Równie istotny jest materiał obudowy, który powinien cechować się odpornością na pękanie, zarysowania i zmiany temperatur. W przypadku blendera ręcznego ważna będzie jeszcze waga sprzętu, poręczność oraz wymiary kabla – odpowiednio długa linka ułatwi Ci swobodne poruszanie się po kuchni. Zakup blendera kielichowego, z reguły droższego i bardziej rozbudowanego, wymaga nieco głębszego researchu.

 

Jakie parametry brać pod uwagę przy wyborze blendera kielichowego?

 

Pojemność. W zależności od indywidualnych potrzeb możesz wybierać między sprzętami mieszczącymi od 1,25 do nawet 3 litrów. Optymalną pojemność kielicha określisz, dodając do rozmiaru szacowanej porcji jeszcze 0,5 litra: płyny podnoszą się w trakcie miksowania, a całe owoce lub warzywa zajmą w kielichu więcej miejsca, niż gotowe danie.
Zakres temperatur. Jeżeli planujesz wykorzystywać blender do przygotowywania zimnych lub gorących posiłków, zadbaj o kielich wykonany z hartowanego szkła lub tritanu, odpornych na skrajne temperatury.
Liczba noży. Gdy noże znajdują się blisko siebie, jedzenie nie będzie się pod nie dostawać. Większa liczba noży pozwoli dodatkowo na szybsze przetworzenie składników.
Instrukcja obsługi. Wyczerpująca instrukcja przybliży Ci wszystkie możliwości urządzenia i gwarantuje jego autentyczność (ważne w sklepach online!). Musisz także wiedzieć, że brak instrukcji w opakowaniu może być podstawą do reklamacji.
Ilość obrotów na minutę. Im wyższe obroty, tym gładszą masę uzyskamy. Efektem ubocznym wysokoobrotowości jest podgrzewanie posiłku.
Produkty suche. Każdy blender charakteryzuje się inną dopuszczalną objętością produktów suchych; zazwyczaj jest ona dużo niższa od sugerowanej objętości składników „mokrych”.
Hałas. Nie wszyscy producenci podają informacje o poziomie hałasu generowanego przez blender, dlatego przed wyborem warto zapoznać się z opiniami innych użytkowników.
Posiadane zabezpieczenia (np. przed przegrzaniem) i możliwość mycia w zmywarce.
Próżnia. Dzięki odprowadzeniu powietrza z kielicha przed blendowaniem gotowe soki i koktajle dłużej zachowują świeżość.

Waga kuchenna

Precyzyjne odważenie składników pomoże Ci dokładnie odtworzyć nawet najbardziej skomplikowany przepis. Ważenie ułatwi Ci także zliczanie ilości zjadanych kalorii, dzięki czemu łatwiej zapanujesz nad jadłospisem. Jeśli planujesz zakup wagi, radzimy Ci od razu zainwestować w model elektroniczny: wagi z tarczą wskaźnikową mogą się mylić nawet o 20 g!

 

Obecnie niemal wszystkie dostępne wagi posiadają funkcję tarowania (zerowania), dzięki czemu mierzą wyłącznie ciężar dokładanych produktów, niezależnie od tego, co się już na wadze znajduje. Dopuszczalne obciążenie wag kuchennych waha się między 1-15 kg. Im cięższe produkty będziesz ważyć, tym wytrzymalszy powinien być materiał Twojego modelu; aby uniknąć uszkodzeń, zdecyduj się na szkło lub metal. Wagi wyposażone w misę powinny mieć możliwość jej łatwego demontażu.

 

Dodatkowymi opcjami wag elektronicznych (oczywiście, podbijającymi ich cenę...) są m.in.: licznik kalorii, pomiar wartości odżywczych, wbudowany przelicznik jednostek (np. z gramów na mililitry), pomiar objętości płynów czy funkcja Add&Weight (ważenie każdej dodawanej porcji oraz wagi całości w dwóch różnych wskaźnikach).

 

Parowar

Główną zaletą parowaru jest możliwość przygotowania całego zdrowego posiłku w jednym urządzeniu - bez pieczenia i smażenia, bez obaw o przypalenie garnka! Wbrew popularnej opinii, jedzenie w parowarze nie nasiąka wilgocią; co więcej, dzięki pominięciu namaczania oraz solenia wszystkie cenne składniki pozostają w produktach, wzmacniając ich smak i zapach. Na parze przygotujesz nawet desery: ciasta, puddingi i owocowe musy.

 

Parametry parowaru najlepiej dostosować do własnych potrzeb. Im częściej będziesz go używać, tym więcej komór powinien zawierać Twój model. Niektóre modele posiadają także pojemniki do gotowania zupy czy ryżu, tackę do gotowania w sosie, podkładkę do jajek czy aromatyzer na zioła.

 

Co jeszcze warto wziąć pod uwagę, wybierając parowar?

 

Moc. Im wyższa moc urządzenia, tym szybsze przygotowanie posiłku.
Materiał. Obudowa dobrego parowaru powinna być wykonana z metalu, a naczynia wymienne – z tworzywa odpornego na mycie w zmywarce. Sprawdź także, czy elementy ruchome (pokrętła czy rączki) są mocno przytwierdzone.
Sposób uzupełniania wody. Niektóre piętrowe parowary trzeba w tym celu całkowicie rozłożyć, narażając się na oparzenia przy kontakcie z gorącą parą. Problem rozwiązano w nowszych modelach, wyposażając je w lejek do dolewania wody.
Wskaźnik poziomu wody. Całkowite odparowanie wody może spowodować spalenie się urządzenia, dlatego wybierz parowar z funkcją podglądu ilości wody w trakcie gotowania.
• Funkcja podtrzymywania ciepła po zakończeniu parowania oraz funkcja energooszczędności, regulująca temperaturę wody.

 

Budżetowym zamiennikiem parowarów są garnki lub specjalne nakładki do gotowania na parze. Przygotujesz w nich znacznie mniej posiłków niż w parowarze, jednak będą równie smaczne i bogate w substancje odżywcze.

Maszyna do pieczenia chleba

Smak świeżo wypieczonego chleba to coś, czemu nie możesz się oprzeć? W kuchni fit nie musisz rezygnować ze świeżego pieczywa! Najwyższa pora zaopatrzyć się w porządny wypiekacz i robić własny chleb, bez chemicznych dodatków i zbędnego cukru. Maszyna samodzielnie wyrobi ciasto drożdżowe, przypilnuje, by wyrosło, a potem je upiecze. Cały proces możesz dowolnie konfigurować, wybierając jeden spośród dostępnych programów. Waga gotowego bochenka może wynosić od 0,5 kg do 1,7 kg. Część maszyn umożliwia także wyrabianie domowych makaronów czy marmolad.

 

Jakie inne czynniki brać pod uwagę w przypadku zakupu automatu do chleba?


Moc. Im wyższa, tym krótszy czas wypiekania bochenków. Warto wiedzieć, że w trakcie ok. 3-godzinnej pracy automat nie będzie działał na maksymalnym poborze.
Liczba mieszadeł. Zazwyczaj jedno lub dwa – im więcej, tym większy bochen utworzymy. Niezależnie od ilości mieszają jednakowo dobrze.
Dostępne pojemniki. Większość modeli dysponuje jednym dużym pojemnikiem i dwoma mniejszymi, ale można też znaleźć podłużne rynienki na bagietki czy tace na bułki. Wszystkie powinny mieć zapobiegającą przywieraniu warstwę antyadhezyjną.
Przeszklona klapa zapewni nam kontrolę nad wypiekiem bez konieczności otwierania maszyny.
• Ciekawymi funkcjami są także możliwość określenia zrumienienia skórki, sygnał dźwiękowy przypominający o dodaniu nowych składników, opóźnienie startu czy kilkuminutowa rezerwa na wypadek awarii prądu.
• Warto upewnić się, czy firma posiada swój serwis w Polsce.

Wyciskarka/sokowirówka

Soki warzywne i owocowe to baza kuchni fit, lecz gotowe napoje dostępne w sklepach na ogół nie mają z nią nic wspólnego. Soki w butelkach i kartonach zawierają wiele konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, które w połączeniu z dużą ilością cukru przyczyniają się do tycia i pogorszenia samopoczucia. Nieświadomi konsumenci często nie rozumieją także różnic w nazewnictwie produktów, określanych na podstawie ilości wkładu, czyli świeżych owoców użytych w produkcji. Dla soku jest to 100%, dla nektaru – 25%-100%, a dla napoju maksymalnie 30%.

 

Alternatywą jest świeżo wyciśnięty sok - źródło wielu cennych dla zdrowia i urody witamin oraz minerałów. Dobroczynne właściwości takiego napoju znikają po około 20 minutach, dlatego warto zaopatrzyć się w domową maszynę do produkcji soków i wypijać je od razu po przygotowaniu.

 

 

Sokowirówka a wyciskarka – co warto wiedzieć przed zakupem?

 

• Oba urządzenia nadają się do obróbki warzyw i owoców o różnym stopniu miękkości. Przy pomocy wyciskarki utworzymy dodatkowo mus bananowy, mleko roślinne, sorbety i lody. Lepiej radzi sobie również z jagodami, malinami, zieleniną i ziołami.
• Podstawowa różnica między oboma sprzętami to konsystencja otrzymanego soku. Napoje z wyciskarki są znacznie gęstsze; w przypadku miękkich owoców możemy nawet uzyskać mus. Sokowirówka wyciśnie więcej płynu o rzadszej konsystencji, a szeroki otwór pozwala wrzucać warzywa i owoce niemal w całości.
• Soki z sokowirówki mają tendencję do spieniania się i rozwarstwiania.
• Soki wyciśnięte w wyciskarce nie utleniają się tak szybko, jak napoje z sokowirówki - możemy przechowywać je w lodówce nawet do 3 dni. Aby przedłużyć świeżość soku, zawsze wlewaj go do pojemnika wypełniając go po brzegi; pomocne będzie również skropienie cytryną. Przechowuj soki w szklanych słojach lub butelkach ze szczelnym zamknięciem.
• Gęste soki z wyciskarki zawierają dużo więcej błonnika, ale wymagają krojenia owoców i warzyw przed przetworzeniem (szczególnie twardych i włóknistych, jak burak czy seler).
• Sokowirówka szybciej przygotuje napój o zbliżonych właściwościach dla kilkuosobowej rodziny. Niestety, jest również głośniejsza od wyciskarki.
• Wyciskarka jest znacznie droższa, niż sokowirówka. Jej gwarancja powinna obejmować przynajmniej 10 lat na całe urządzenie (nie tylko silnik).

 

Czytaj także:

Co pić na diecie?

Tłuszcze w diecie odchudzającej

Polskie superfoods

Zacznij od śniadania

Jak chudnąć skutecznie?

 

Ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, suplementacji i treningów. Współtwórca innowacyjnych suplementów diety. Jego pasja do sportu i zdrowego stylu życia, wsparta ponad 25-letnim doświadczeniem w naturalnej suplementacji, pozwala mu inspirować i edukować innych. Dzięki wszechstronnemu doświadczeniu sportowemu i kontaktom z wybitnymi trenerami oraz dietetykami, oferuje produkty wysokiej jakości, z których sam aktywnie korzysta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium