KREM Z SELERA

 

Składniki na około 6 porcji:

 

  • 1 duży seler (800 – 900 g)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 por, tylko biała część
  • 1 jabłko
  • 2 litry bulionu warzywnego (bulion przygotowujemy na włoszczyźnie: marchewka, seler, por, pietruszka – można dodać również cebulę i ząbki czosnku)
  • 1 szklanka mleka
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • olej roślinny
  • Białko Eco&Fit


Sposób przygotowania :


1. Na dnie dużego garnka rozgrzej kilka łyżek oleju. Następnie dodaj pokrojonego w talarki pora, dusząc całość na małym ogniu przez 5 – 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.


2. W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kostkę seler, ziemniaka i jabłko – zwracając szczególną uwagę na twarde warzywa. Wsyp całość do pora, dokładnie zamieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.


3. Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, wlej szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksuj. Do jednej porcji dodawaj 30 g białka. Możesz również przygotować grzanki z pieczywa razowego:)

Smacznego :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl