Składniki na około 6 porcji:
- 1 duży seler (800 – 900 g)
- 1 duży ziemniak
- 1 por, tylko biała część
- 1 jabłko
- 2 litry bulionu warzywnego (bulion przygotowujemy na włoszczyźnie: marchewka, seler, por, pietruszka – można dodać również cebulę i ząbki czosnku)
- 1 szklanka mleka
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- olej roślinny
- Białko Eco&Fit
Sposób przygotowania :
1. Na dnie dużego garnka rozgrzej kilka łyżek oleju. Następnie dodaj pokrojonego w talarki pora, dusząc całość na małym ogniu przez 5 – 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
2. W międzyczasie obierz i pokrój w drobną kostkę seler, ziemniaka i jabłko – zwracając szczególną uwagę na twarde warzywa. Wsyp całość do pora, dokładnie zamieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.
3. Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, wlej szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksuj. Do jednej porcji dodawaj 30 g białka. Możesz również przygotować grzanki z pieczywa razowego:)
Smacznego :)