Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite posiłki. Piękna pogoda zachęca do korzystania ze słońca i uroków lata, a nie do stania w kuchni i gotowania. Dlatego dziś mamy dla Was kilka pomysłów na słodkie przekąski idealne na letnie dni, których bazę stanowi nasza odżywka białkowa oraz sezonowe warzywa i owoce.
Z tego wpisu dowiesz się:
- jak w kilkanaście minut przygotować pyszne desery, ożywcze koktajle
- poznasz sprawdzone przepisy na słodkie fit przekąski
- dowiesz się do czego możesz jeszcze wykorzystać naszą odżywkę Eco&fit
Koktajle białkowe z sezonowymi owocami
Na bazie naszej odżywki białkowej przygotujesz pyszne i lekkie koktajle, którymi nie tylko ugasisz pragnienie, ale i zaspokoisz głód. Warto łączyć je z ulubionymi owocami (nie przekraczając limitu 300 g/dzień), produktami mlecznymi, przyprawami, miodem, masłem orzechowym czy kostkami orzeźwiającego lodu. Poniżej kilka przepisów, które możesz wykorzystać lub potraktować jako inspirację.
- banan + pomarańcz + białko Eco&Fit czekoladowe + mleko 1,5 % 250 ml
- limonka + mięta + banan + jabłko + białko Eco&Fit naturalne + mleko 1,5 % 250 ml
- pomarańcz + grejpfrut + mięta + imbir + białko Eco&Fit czekoladowe + mleko 1,5 % 250 ml
- jabłko + cynamon + białko Eco&Fit waniliowe + mleko 1,5 % 250 ml
- pomarańcz + kiwi + białko Eco&Fit truskawkowe + mleko 1,5 % 250 ml
- granat + ananas + sok z limonki + białko Eco&Fit truskawkowe + mleko 1,5 % 250 ml
- mango + truskawki + imbir + białko Eco&Fit waniliowe + mleko 1,5 % 250 ml
- buraczki + maliny/wiśnie+ białko Eco&Fit truskawkowe + mleko 1,5 % 250 ml
- mango + białko Eco&Fit czekoladowe + mleko 1,5 % 250 ml
- kakao (mała łyżeczka) + mleko 1,5 % 250 ml + białko Eco&Fit waniliowe
Lody białkowe
Składniki:
- 250 g owoców, mieszanych lub jednego rodzaju, zamrożonych
- 30 g Eco&fit protein
- 60 g jogurtu
- 30 g ksylitolu lub 15 g stewii, ilość do smaku
Sposób przygotowania:
1) Ksylitol/ stewię utrzyj w młynku lub robocie kuchennym.
2) Dodaj mrożone owoce i rozdrobnij. Następnie wlej jogurt.
3) Całość zmiksuj aby powstała jednolita masa.
4) Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
5) Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji lody można przed podaniem włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Budyń waniliowy
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 30 g Eco&fit protein
- 1 jajko
- 1-3 łyżeczek ksylitolu lub stewii (ilość do smaku)
- 250 ml mleka lub wody
- 20 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1) Wlej do garnka 150 ml mleka/wody. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii.
2) Wyskrob z jej wnętrza nasiona i dodaj do garnka z mlekiem/wodą.
3) Gotuj na małym ogniu ok. 7-10 min.
4) W pozostałej ilości mleka/wody dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj do gotującego się mleka/wody i mieszaj do momentu aż masa będzie gęsta. W razie potrzeby dosłodź do smaku.
5) Napełnij budyniem miseczki i podawaj po ostudzeniu.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
- ½ szklanki masła orzechowego
- 100 g Eco&fit protein
- ½ szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek miodu
- jako panierka: wiórki kokosowe lub ulubione orzechy
Sposób przygotowania:
Zaczynamy zupełnie standardowo, czyli dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.Jak już otrzymamy całkiem jednolitą masę, to przystępujemy do rozparcelowywania jej na kulki wielkości odpowiadającej tak na oko - łyżce stołowej. Następnie, staramy się je delikatnie spłaszczyć, aby uzyskać wygląd ciasteczek.
Fit naleśniki
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 30 g Eco&fit protein
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- do smażenia: olej kokosowy, masło (zwykłe, klarowane)
Sposób przygotowania:
1) Płatki owsiane miksujemy na mąkę.
2) Teraz wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wymieszamy z wodą lub mlekiem i gotowe.
3) Wodę dozujemy tak, abyśmy uzyskali konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe, czyli nie za gęste, ani też nie za rzadkie (spróbujmy wypośrodkować).
4) Naleśniki wlewamy na rozgrzaną patelnię pokrytą tłuszczem, który możemy rozetrzeć po całej powierzchni za pomocą, np. ręcznika papierowego. Następnie, smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony.
Jako dodatki... polecamy sezonowe owoce!
Placki jabłkowe
Składniki:
- olej rzepakowy: 10 g (1 łyżka)
- miód pszczeli - 5 g (0,21 x łyżka)
- jabłko - 150 g (1 x sztuka)
- jaja kurze całe - 56 g (1 x sztuka)
- płatki owsiane - 15 g (1,5 g x łyżka)
- cynamon - 3 g (0,6 x łyżeczka)
Sposób przygotowania:
1) Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
2) Wymieszaj z jajkiem i płatkami owsianymi, miodem.
3) Smaż na patelni pod przykryciem
Czytaj także:
Przepis na mielone z kalafiora
Jak schudnąć bezpiecznie i zdrowo - pięć sprawdzonych patentów
Zdrowy tryb życia - zacznij od śniadania
Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.