MIELONE Z KALAFIORA

 

Składniki na 8 - 10 kotletów:

 

  • 2 ½ szklanki startego kalafiora / ½ kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki syropu z agawy/miodu
  • 1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
  • sól i czarny pieprz
  • Białko Eco&Fit


Sposób przygotowania :


1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełóż do bardzo dużej miski.


2. Do startych warzyw dodaj pozostałe składniki i wszystko zagnieć na ciasto.


3. Uformuj kotlety. Gotowe układaj na blasze i piecz przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obróć i piecz kolejne 5 minut.


4. Przygotuj sos białkowy – jogurt wymieszać z białkiem - 30g i ziołami np. prowansalskimi lub czosnkiem i pieprzem – posłuży nam jako dodatek do kotletów

Smacznego :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl