Składniki na 8 - 10 kotletów:
- 2 ½ szklanki startego kalafiora / ½ kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki syropu z agawy/miodu
- 1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
- sól i czarny pieprz
- Białko Eco&Fit
Sposób przygotowania :
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłóż papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełóż do bardzo dużej miski.
2. Do startych warzyw dodaj pozostałe składniki i wszystko zagnieć na ciasto.
3. Uformuj kotlety. Gotowe układaj na blasze i piecz przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obróć i piecz kolejne 5 minut.
4. Przygotuj sos białkowy – jogurt wymieszać z białkiem - 30g i ziołami np. prowansalskimi lub czosnkiem i pieprzem – posłuży nam jako dodatek do kotletów
Smacznego :)