
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale i od czasu do czasu osłodzić sobie życie, nie wydając przy tym miliona monet? Zbiór przepisów autorstwa naszej dietetyczki Kasi Bieg udowadnia, że to możliwe: desery z wykorzystaniem koktajlu Eco&Fit smakują wspaniale, a ich przygotowanie nie sprawi problemu nawet kuchennym debiutantkom. Aby zachęcić Cię do samodzielnych prób, członkinie redakcji Eco&fit przetestowały przepisy osobiście!
Z tego wpisu dowiesz się:
- jak wykonać pyszne i zdrowe desery na bazie odżywki białkowej;
- jakie wartości odżywcze mają składniki deserów fit;
- jaką kaloryczność mają desery i ile trwa ich przygotowanie;
- jak modyfikować przepisy według własnych upodobań.
1. Białkowe ciasto bananowe
Liczba porcji: 12
Kaloryczność 1 porcji: 175 kcal
Nasza opinia:
Klasyk kuchni amerykańskiej w dietetycznym wydaniu smakuje równie słodko i kojąco, jak podstawowa wersja, a "idzie w biodra" znacznie mniej! Przepis na ciasto bananowe nie zawiera ani grama białego cukru; dojrzałe banany to źródło doskonale wyważonej słodyczy, w razie potrzeby podkręconej naturalnym ksylitolem lub miodem.
Do wykonania ciasta nie potrzebujesz blendera ani miksera, nie tracisz także czasu na żmudne wyrabianie: wystarczy Ci widelec i kilka misek, by po 10 minutach foremka wylądowała w piekarniku. Gotowe ciasto zjesz na poobiedni deser, a łącząc go ze źródłem białka – skyrem, jogurtem, koktajlem proteinowym – uzyskasz pełnowartościowe śniadanie lub posiłek potreningowy.
Białkowe ciasto bananowe — tipy Eco&Fit:
- Nie wyrzucaj przejrzałych bananów pokrytych brązowymi plamkami! To one najlepiej nadają się do wykonania ciasta – mają najbardziej intensywny smak i błyskawicznie rozgnieciesz je na mus.
- Słodzidło dodawaj stopniowo – jeśli użyjesz bardzo słodkich bananów, być może wystarczy Ci mniejsza ilość miodu lub ksylitolu.
- Jeśli masz więcej kalorii do wydania, dorzuć do masy ulubione dodatki: orzechy, bakalie, posiekane suszone owoce. Fanki korzennych aromatów doprawiają ciasto bananowe szczyptą cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru.
2. Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność 1 sztuki: 109 kcal
Nasza opinia:
Istna proteinowa bomba! Poza naturalną odżywką białkową do masy dodajemy inne produkty o wysokiej zawartości tego makroskładnika: płatki owsiane (12g/100g produktu) oraz masło orzechowe (aż 27 g/100g!). Masło z orzechów ziemnych jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i błonnika, a więc składników nieodzownych w diecie osób aktywnych fizycznie i dbających o linię.
Przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia zachwycił nas także ze względu na łatwe przygotowanie. Składniki wystarczy połączyć i uformować – bez ryzyka przypalenia, bez oparzeń od gorącej blachy! Gotowe ciastka świetnie przechowują się w lunchboxach, a dzięki wysokiej zawartości białka już kilka sztuk syci na długo, co czyni je idealną przekąską do pracy lub w podróży.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym - tipy Eco&Fit:
- Wybieraj masło orzechowe, które w składzie ma wyłącznie fistaszki, bez dodatkowej soli, oleju palmowego i cukru.
- Jesteś uczulona na orzechy arachidowe? Nic straconego – eksperymentuj z masłem nerkowcowym, pistacjowym lub migdałowym.
- Jeśli używasz masła i miodu o stałej konsystencji, delikatnie podgrzej je na wolnym ogniu lub w mikrofalówce. Dzięki temu łatwiej wymieszasz składniki ciastek.
3. Czekolada w kulkach
Liczba sztuk: 15
Kaloryczność 1 sztuki: 98 kcal
Nasza opinia:
Jedni nazywają je kulkami mocy, znanymi z licznych wpisów na kulinarnych i fitnessowych blogach. Inni widzą w nich zdrowy zamiennik bajaderek – przepysznej, lecz grzesznej przekąski. Niezależnie od tego, którą frakcję reprezentujesz – smak czekoladowych kulek białkowych Eco&Fit w pełni Cię usatysfakcjonuje, a przy okazji ich przyrządzania "wyczyścisz szafki" z zapasów bakalii i suszonych owoców. Nic się nie marnuje, składniki można wymieniać, a praliny za każdym razem będą smakować inaczej.
Mocną stroną przepisu jest obecność siemienia lnianego – jednego z najwartościowszych polskich superfoods, bogatego w dobroczynne kwasy omega-3, błonnik i lignany. Wypróbuj naszą recepturę, zwłaszcza jeśli specyficzny smak i konsystencja gotowanego siemienia zniechęcają Cię do jego konsumpcji. Przekonasz się, że w towarzystwie owoców i kakao w ogóle go nie wyczujesz!
Dietetyczne praliny czekoladowe — tipy Eco&Fit:
- Aby dokładnie rozdrobnić twarde ziarna słonecznika i siemię, zmiel je osobno w młynku do kawy i dodaj do zblendowanych wcześniej pozostałych składników. Zmielenie bezpośrednio przed spożyciem pozwoli zachować większość wartości odżywczych.
- Jeśli masa jest zbyt sucha, pójdź za radą Kasi i dodaj kilka dodatkowych owoców (możesz także namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie). Jeśli natomiast masa uporczywie wychodzi zbyt rzadka, zagęścisz ją zmielonymi płatkami owsianymi.
- Ładnie udekorowane pralinki to świetny pomysł na prezent handmade. Aby dodatkowo uatrakcyjnić upominek, możesz nadziać kulki słodkimi niespodziankami w postaci orzechów, migdałów czy rodzynek jumbo.
Sprawdź dostępne >> odżywki białkowe <<
Zobacz także:
Ksylitol - zdrowy zamiennik białego cukru
Białko serwatkowe - wartościowy składnik diety redukcyjnej