Masło orzechowe - dlaczego warto po nie sięgać?
Sięgając po masło orzechowe powinniśmy pamiętać, aby zachować umiar (szczególnie, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej). Ten pyszny i pożywny składnik posiada bowiem sporą ilość kalorii. W 100 gramach znajdziemy ich nieraz nawet 600-800. Mimo to, warto włączyć go do swojego jadłospisu. Dlaczego? Masło orzechowe uzupełnia bowiem nasze zapotrzebowanie na zdrowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a dodatkowo jest bogatym źródłem białka oraz błonnika. Nie brak w nim również licznych witamin oraz minerałów.
Badania wykazały także, iż masło orzechowe przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, by wliczać je do swojego dziennego bilansu kalorycznego oraz trzymać się wcześniej ustalonego deficytu.
Zdrowe przekąski z masłem orzechowym
Większość z nas nie ma pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać masło orzechowe. Najczęściej po prostu smarujemy więc nim kanapki. Warto jednak wiedzieć, że składnik ten pasuje do wielu ciekawych dań i przekąsek. Co możemy z niego przygotować?
Ciasteczka z ciecierzycy
Fani słodkości z pewnością ucieszą się z przepisu na zdrowe i pożywne ciasteczka z ciecierzycy oraz masła orzechowego. Ich przygotowanie zajmie nam ok. 30 min, a jedna porcja słodkości dostarczy do organizmu ok. 30 kcal. Przyrządzenie ciasteczek należy zacząć od zmiksowania w blenderze jednej szklanki ugotowanej ciecierzycy, jajka, dwóch łyżek masła orzechowego, łyżki ksylitolu oraz odrobiny proszku do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę, wystarczy uformować małe kuleczki i ułożyć je na blaszce. Każde ciasteczko możemy posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po ok. 20 min nasze ciasteczka są gotowe do spożycia.
Szybkie ciasteczka trzyskładnikowe
Osoby, które cenią sobie szybkie i proste przepisy, powinny zainteresować się trzyskładnikowymi ciasteczkami. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali jedynie szklanki masła orzechowego, szklanki miodu oraz jajka. Składniki należy wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Na koniec formujemy z niej małe kuleczki, układamy na papierze do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upływie 5-7 minut, ciasteczka są gotowe.
Zdrowe kulki mocy
Chyba każda dbająca o swoją sylwetkę osoba, słyszała chociaż raz o tak zwanych “kulkach mocy”. Ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i co ciekawe, wcale nie musimy posiadać konkretnego przepisu. Wystarczy bowiem, że wymieszamy ze sobą swoje ulubione nasiona (np. chia) czy ziarna (np. słonecznika) oraz dodamy do nich kilka łyżek masła orzechowego i odrobinę miodu. Fani suszonych owoców mogą wzbogacić swoje kulki żurawiną czy rodzynkami. Po wymieszaniu wszystkich składników, gotową masę należy schłodzić w lodówce. Gdy będzie już twarda, wystarczy uformować dowolnej wielkości kulki i gotowe.
Porada: pamiętajmy, że “kulki mocy” są przeważnie wysokokaloryczne. Aby obliczyć, ile kalorii dostarczają do naszego organizmu, warto notować każdy dodany do nich składnik. Posiadając kalorykę poszczególnych produktów, będziemy w stanie wyliczyć wartość energetyczną jednej kulki.
Owocowa kanapka z masłem orzechowym
Swoją listę ciekawych i pożywnych przekąsek z masłem orzechowym w roli głównej, powinniśmy uzupełnić także o owocową kanapkę. Jak ją przygotować? Wystarczy pokroić jabłko lub gruszkę na grube plastry. Każdą z powstałych części należy posmarować masłem orzechowym, posypać np. wiórkami kokosowymi oraz odrobiną cynamonu. Na koniec wystarczy ułożyć plastry jeden na drugim i gotowe!
Blok czekoladowo-orzechowy
Blok czekoladowo-orzechowy to słodka, nieco bardziej kaloryczna przekąska. Warto jednak przygotować ją, chociaż raz na jakiś czas. Do jej przyrządzenia potrzebujemy jedynie tabliczki gorzkiej czekolady oraz szklanki masła orzechowego. Obydwa te składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze sobą. Następnie powstają masę rozlewamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu kroimy blok na mniejsze części i gotowe!
Zdrowe batoniki bez pieczenia
Ostatni przepis, który dzisiaj zaprezentujemy, to zdrowe batoniki z masłem orzechowym bez pieczenia. Jak je przygotować? Zaczynamy od wymieszania szklanki masła orzechowego oraz dwóch łyżek miodu. Następnie do powstałej masy dodajemy 2-3 łyżki mąki kokosowej, wiórki kokosowe, rodzynki bądź inne ulubione dodatki. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, naszym oczom powinna ukazać się gładka gęsta masa. Możemy więc rozpocząć formowanie batoników. Gdy całość będzie już gotowa, należy zabrać się za polewę. Wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę oraz dodać do niej np. skórkę pomarańczową. Nasze batoniki polewamy przygotowaną czekoladą i wstawimy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
Zobacz także:
5 najlepszych naturalnych maseł orzechowych
Posiłki przed- i potreningowe: wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Skuteczne odchudzanie - 6 trików, które zastosujesz od zaraz
Planowanie posiłków - ułóż zdrowe menu na tydzień
Kolacja na diecie - co i kiedy jeść wieczorem, by skutecznie chudnąć