DANIA Z DYNIĄ, CZYLI SMAK JESIENI NA TALERZU

Za oknami możemy zaobserwować już piękną złotą jesień. Za dnia świeci niemrawo słońce, wieczorem i wczesnym rankiem temperatura spada w okolice zera. Takie są jednak uroki naszej strefy klimatycznej. Na szczęście wyraźne cztery roku sprawiają, że niemalże co trzy miesiące możemy cieszyć się innymi smakami na talerzu. Jakie warzywo kojarzy się nam jednak najczęściej z jesienią? Oczywiście dynia! Jakie są jej największe zalety? Jakie dania możemy z niej przyrządzić? Odpowiemy na te pytania w dzisiejszym artykule! Zapraszamy!

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • jakie są właściwości dyni,
  • jak smakuje dynia,
  • jakie dania możemy przyrządzić z dyni.

Dynia – jakie właściwości posiada to warzywo?

Wspaniałe właściwości dyni docenia obecnie populacja niemalże całego świata. Nie da się jednak ukryć, że swego rodzaju kolebką tego warzywa jest Meksyk. To właśnie w tym państwie z dyni przyrządzano wyśmienite potrawy, ale także wykorzystywano ją w medycynie. Szybko “trend” ten przeszedł do USA, gdzie jesienią to pomarańczowe warzywo gości niemalże w każdym domu. Dlaczego? Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten, który uznawany jest za naturalny przeciwutleniacz. Substancja ta jest także w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także wyregulować ciśnienie tętnicze. To jednak nie wszystko! 

Dynia polecana jest osobom będącym na diecie redukcyjnej. Posiada bowiem bardzo małą ilość kalorii. W 100 gramach warzywa znajdziemy jedynie 20-30 kcal oraz sporą ilość błonnika. Co ciekawe, miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne, dlatego zaleca się jego regularne spożywanie kobietom ciężarnym. Pestki natomiast mogą pomóc nam uporać się z chorobą lokomocyjną. 

Jaki smak ma dynia?

Wielu z nas uważa, że dynia ma mdły smak. Niektórzy to warzywo porównują pod tym względem do cukinii, batata czy marchewki. Dużo zależy jednak od odmiany, ale także od tego, w jaki sposób przyrządzimy i przyprawimy dynię. Idealnie komponuje się ona bowiem z wyraźniejszymi przyprawami, takimi jak pieprz, curry czy imbir. Świetnie współgra również z białym winem, serem białym czy innymi odmianami warzyw. To, jak będzie smakować potrawa z dynią w roli głównej, zależy zatem tak naprawdę od nas samych. Warto nieco z nią poeksperymentować i znaleźć kompozycję smakową, która najbardziej nam odpowiada. 

Jakie dania możemy przyrządzić na bazie dyni?

Dań, w których główną rolę odgrywa dynia, jest naprawdę mnóstwo. Możemy przyrządzić z niej pożywny obiad, smaczną kolację czy zdrowy deser. Warzywo to wspaniale komponuje się z wieloma innymi produktami, dlatego możliwości mamy tak naprawdę nieograniczone. Specjalnie dla was przygotowaliśmy jednak zestawienie kilku potraw, które potrafią zachwycić swoim smakiem nawet największego warzywnego sceptyka. Co to za dania?

P.S. Na końcu każdego przepisu znajdziesz listę składników z uwzględnioną gramaturą. 

Pozycja obowiązkowa – zupa dyniowa

Najsłynniejszym dyniowym daniem jest oczywiście zupa krem. Aby ją przygotować, będziemy potrzebowali miąższu dyni pokrojonego w kostkę, kilku ziemniaków, czosnku, cebuli oraz pomidorów. Pierwsze cztery składniki podsmażamy na patelni wysmarowanej małą ilością oleju np. rzepakowego. Całość zalewamy następnie bulionem i lekko dusimy pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodajemy krojone pomidory oraz przyprawy – pieprz, kurkumę oraz curry. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę należy zmiksować. Danie podajemy z dużą ilością bazylii oraz grzankami lub tortellini (do wyboru).

zupa dyniowa

Porada: zamiast pomidorów, do zupy możemy dodać masło orzechowe (3 łyżki), mleko kokosowe (150 ml) oraz małą ilość śmietany (50 m). Taki krem będzie miał nieco bardziej orientalny smak oraz aromat.

Lista składników i gramatura:

  • dynia – 500 g,
  • ziemniaki – 4 duże sztuki,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • pomidory – 3 sztuki, 
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • bulion warzywny – 350 ml,
  • pieprz, kurkuma, curry, bazylia,
  • grzanki lub tortellini. 

Danie w wersji fit – dyniowa sałatka

Dla osób odchudzających się oraz zabieganych mamy wspaniałą propozycję, jaką jest sałatka. Aby ją przygotować, należy obrać dynię, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 min. W celu zwiększenia walorów smakowych tak przygotowaną dynię warto skropić olejem słonecznikowym i doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz czosnkiem. W międzyczasie szykujemy pozostałe składniki – rukolę, suszone pomidory, ciecierzycę, paprykę oraz ser feta – i przesypujemy je do miski. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, doprawiamy do smaku i kropimy całość olejem zimnotłoczonym. 

Lista składników i gramatura:

  • dynia – 500 g,
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki,
  • rukola – garść,
  • suszone pomidory – 10 sztuk,
  • ciecierzyca konserwowa – pół puszki,
  • papryka czerwona – 1 sztuka,
  • ser feta – 1 opakowanie,
  • sól, pieprz, imbir, czosnek granulowany.

olej słonecznikowy

Wysokiej jakości olej kupisz na https://ecoandfit.pl/pl/p/Naturalny-olej-slonecznikowy/145

Zamiennik schabowego – dyniowe kotleciki

Kotlety mięsne to potrawa, która bardzo często gości na polskich stołach. Czasem jednak warto przygotować je w wersji warzywnej, np. z dynią. Zaczynamy od ugotowania kaszy, najlepiej jaglanej. Gdy ta będzie już miękka, rozdrabniamy ją w blenderze. Następnie trzemy na tarce dynię i podsmażamy ją na oleju roślinnym wraz z czosnkiem, cebulą oraz przyprawami. Opcjonalnie możemy dodać szpinak. Tak przygotowany “farsz” rozdrabniamy i mieszamy z kaszą. Teraz pozostaje już jedynie uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i lekko podsmażyć na patelni!

Lista składników i gramatura:

  • kasza jaglana – 2 woreczki,
  • dynia – 500 g,
  • olej rzepakowy – 5-7 łyżek,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • pieprz, sól, curry,
  • szpinak mrożony – 100 g (opcjonalnie),
  • bułka tarta. 

Domowy fast food – burgery dyniowe

Wyżej opisane kotleciki mogą stać się wspaniałą bazą do dyniowych burgerów. Wystarczy, że podpieczemy swoje ulubione bułki, a następnie ułożymy na nich sałatę, pomidora, ogórka, kotlecika i ser żółty. Do burgera możemy dodać domowej roboty majonez, który przyrządzimy z oleju oraz jajka. Aby wzmocnić dyniowy smak, warto zdecydować się również na jeszcze jedną warstwę, składającą się z upieczonej i dobrze przyprawionej dyni.

Lista składników i gramatura:

  • 2 kotleciki dyniowe (wcześniejszy przepis),
  • 2 bułki razowe,
  • sałata – 2 duże liście,
  • pomidor – 1 sztuka,
  • ogórek świeży lub konserwowy – 1 sztuka,
  • ser żółty – 2 plastry,
  • dynia – ok. 100 g (opcjonalnie)
  • domowy majonez – 1 jajko, 350 ml oleju, sól, pieprz  – opcjonalnie 1 łyżka musztardy i 1 łyżeczka soku z cytryny. 

burger dyniowy

Coś dla smakosza – dyniowe muffinki

Mamy tutaj jakiegoś łasucha? Na pewno! Specjalnie dla smakoszy deserów przygotowaliśmy przepis na dyniowe babeczki. Zaczynamy od upieczenia warzywa w piekarniku (tak jak w przepisie na sałatkę). Gdy dynia zmięknie, dodajemy do niej mleko lub koktajl białkowy wymieszany z wodą (wtedy wyjdą nam muffinki proteinowe). Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz odrobinę soku z cytrusów. Następnie roztapiamy masło. Po jego ostygnięciu dodajemy jajka i przygotowaną wcześniej masę dyniową. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przekładamy ciasto do foremek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 30 minutach muffinki są gotowe do spożycia!

Lista składników i gramatura:

  • dynia – 300 g,
  • 100 ml mleka lub 70 ml wody i 30 g koktajlu białkowego waniliowego,
  • skórka pomarańczowa – 50 g,
  • sok z cytryny – 50 ml,
  • masło – 100 g,
  • jajka – 2 sztuki,
  • mąka – 250 g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka,
  • cukier – pół szklanki.

Dla łakomczucha – dyniowe ciasto

Kojarzycie ciasto marchewkowe i to zaskoczenie, że deser z warzyw może być smaczny? Najwyższa pora przygotować podobną przekąskę z dynią w roli głównej. Przepis ten jest niezwykle prosty, dlatego mogą skorzystać z niego nawet najwięksi amatorzy wypieków. Wystarczy bowiem wymieszać ze sobą mąkę, startą dynię, jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia, imbir, cynamon oraz szczyptę soli. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy i przekładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minutach nasze ciasto jest już gotowe! Banalnie proste, prawda?

Lista składników i gramatura:

  • mąka – 250 g,
  • dynia – 300 g,
  • jajka – 3 sztuki,
  • cukier – pół szklanki,
  • olej – 250 ml,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • imbir, cynamon, sól.

ciasto dyniowe

Dla wielbicieli klasyki – sernik dyniowy

Dyniowy serniczek to dla wielu z nas pozycja obowiązkowa. Dzisiaj przygotujemy go na spodzie z pokruszonych herbatników. Miksujemy zatem ciastka i dodajemy do nich roztopione masło, tak aby powstała jednolita masa. Całość rozkładamy równomiernie na blaszce. W międzyczasie pieczemy dynię. Gdy będzie już miękka, dodajemy do niej skórkę pomarańczową i dokładnie blendujemy. Dodajemy twaróg, serek mascarpone oraz mieszankę do wyrobu koktajlu białkowego. Na koniec przekładamy całość do miski, wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz jajka. Miksujemy składniki na jednolitą masę i przekładamy do wyłożonej wcześniej foremki. Naszego sernika wkładamy teraz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 min. Gotowe ciasto można polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła orzechowego. 

Lista składników i gramatura:

  • herbatniki – 30 g,
  • masło – 50 g,
  • dynia – 400 g,
  • skórka pomarańczowa – 50 g,
  • twaróg sernikowy – 1 kg,
  • serek mascarpone – 200 g,
  • koktajl białkowy waniliowy – 100 g,
  • mąka ziemniaczana – 100 g,
  • cukier – 200 g,
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
  • 3 jajka,
  • polewa – tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła orzechowego.

A na koniec – marmolada dyniowa

Na sam koniec zostawiliśmy marmoladę dyniową, która może stać się wspaniałym dodatkiem do proteinowych naleśników przygotowanych na bazie koktajlu białkowego, ale także i do  pieczywa. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do garnka. Dodajemy do nich obrane pomarańcze oraz sok ze świeżo wyciśniętych cytryn. Na koniec wsypujemy imbir i cynamon, a całość zalewamy wodą. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Po upływie tego czasu wsypujemy cukier i ponownie gotujemy całość (również ok. godzinę). Gdy nasza marmolada jest już gotowa, przekładamy ją do słoików, zakręcamy i wekujemy. W ten oto sposób nasze zapasy na jesień i zimę są już gotowe!

Lista składników i gramatura:

  • dynia – 1 kg,
  • pomarańcze – 5 sztuk,
  • sok z cytryny – 100 ml,
  • woda – 700 ml,
  • cukier – 700 g,
  • imbir, cynamon.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy przypadły Wam do gustu. Życzymy wszystkim smacznego!

 

Zobacz także:

Czarny bez – gdyby tylko hyćka widziała

Mniszek lekarski – słońce w dzikim ogrodzie natury 

Witamina C to witamina życia i młodości

Tęcza na talerzu, czyli co mówią nam kolory warzyw i owoców

 


 

Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

Spodobał się Tobie artykuł?
Chcesz otrzymywać więcej podobnych treści? Podaj swój adres e-mail, a podeślemy Ci coś ciekawego :)
Projekt i wdrożenie: INTLE
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl