Dla tych, którzy cenią zarówno wygląd jak i zdrowie.

Blog kategorie
INULINA - KIEDY I JAK JĄ STOSOWAĆ?
INULINA - KIEDY I JAK JĄ STOSOWAĆ?

Inulina to biały proszek pozyskiwany z dolnych części łodyg, bulw czy kłączy, dla których stanowi materiał zapasowy. Wykazuje szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, dlatego szybko znalazła zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym. Kiedy i jak ją stosować?

Z tego wpisu dowiesz się:

  • czym jest inulina i jakie ma właściwości
  • gdzie i w jakiej postaci ją kupić
  • czy inulina może zastąpić cukier

Inulina a odchudzanie

Inulinę znajdziemy w bulwach wielu gatunków roślin, np.: mniszka lekarskiego, karczocha, łopianu, cebuli czy czosnku, jednak w największych ilościach występuje w bulwach cykorii i topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego. Te dwa ostatnie źródła wykorzystuje się do jej pozyskiwania dla przemysłu spożywczego. Inulina wspomaga naturalne procesy trawienne i reguluje łaknienie, dlatego z rozmachem wkroczyła na rynek suplementów diety. Dzięki swoim właściwościom pomaga ograniczyć ilość przyjmowanych pokarmów, gdyż łącząc się z wodą, zwiększa swoją objętość, dając szybsze uczucie sytości. Aby zaspokoić głód, wystarczą więc mniejsze porcje.

 

 

Inulina — zalety dla zdrowia

Inulinę zalicza się do składników błonnika pokarmowego – usprawnia perystaltykę jelit i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Działa jak prebiotyk, czyli przyczynia się do zwiększenia populacji pożytecznych dla organizmu bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Inulina jest odporna na działanie ludzkich enzymów, dlatego do jelita grubego dociera w niestrawionej formie. Tam podlega procesowi fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej. Wzrost ilości bifidobakterii przekłada się na obniżenie PH w jelitach i poprawę biodostępności soli mineralnych: magnez, żelazo, cynk i wapń przyjmowane w postaci leków, suplementów lub w pożywieniu są lepiej wchłaniane do krwiobiegu. Z kolei lepsze wchłanianie wapnia pozytywnie wpływa na układ kostny i zapobiega osteoporozie.

Inulina pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, dlatego jej stosowanie w żywności jest korzystne dla diabetyków. Dzięki właściwościom błonnika rozpuszczalnego spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, obniżając indeks glikemiczny spożywanego pokarmu.

Inulina jako zamiennik cukru

Inulina charakteryzuje się niską kalorycznością (ok. 150 kcal/100 g) i lekką słodyczą, choć jest to należący do grupy fruktanów, naturalny wielocukier. Nie nadaje się co prawda do zastąpienia sacharozy w stosunku 1:1, ale może być wykorzystywana do poprawy walorów smakowych potraw – nada im słodyczy, a dzięki temu, że jest i prebiotykiem, i błonnikiem, przyczyni się jeszcze do ograniczenia kaloryczności posiłków. Inulina jako substancja słodząca może być też stosowana przy próbie wycofania zwykłego cukru z diety.

 

 

 

Inulina – jak ją stosować?

Inulinę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w formie białego proszku lub w aptece, w postaci tabletek. Z uwagi na szereg zalet warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Dzięki właściwościom strukturotwórczym, żelującym i zagęszczającym w produktach spożywczych często jest stosowana jako zmiennik tłuszczu. W kuchni może być dodawana do wypieków (ciast, naleśników), zup, sosów – wszędzie tam, gdzie stosuje się zagęszczacze w postaci mąki, żelatyny, skrobi. Można ją wykorzystać do osłodzenia produktów mlecznych czy nabiału: jogurtu, sera, koktajlu.

Jak ją stosować? Aby zauważyć pozytywne działanie inuliny na organizm, należy spożywać około 2,5 g dziennie.
Dopuszczalne spożycie to około 20 g, co jest równoznaczne z około 3-4 łyżkami stołowymi. Nie należy przekraczać tej dawki, bo może się to wiązać z nieprzyjemnymi dla organizmu skutkami, jak biegunka, czy wzdęcia.

 

Czytaj także:

Inulina składnik, który pomoże Ci zawalczyć o zgrabną sylwetkę

Jak prawidłowo komponować posiłki- poznaj najważniejsze zasady

Tłuszcze w diecie

Czym jest Indeks Glikemiczny?

Białko serwatkowe - czyli jakie?

 

Ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, suplementacji i treningów. Współtwórca innowacyjnych suplementów diety. Jego pasja do sportu i zdrowego stylu życia, wsparta ponad 25-letnim doświadczeniem w naturalnej suplementacji, pozwala mu inspirować i edukować innych. Dzięki wszechstronnemu doświadczeniu sportowemu i kontaktom z wybitnymi trenerami oraz dietetykami, oferuje produkty wysokiej jakości, z których sam aktywnie korzysta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium