Syrop z pigwy to niezwykle pyszny i zdrowy dodatek do wielu napojów i potraw. Posiada charakterystyczny, cierpki smak, który jest porównywany do cytryny. Dodatkowo wzmacnia organizm i wspiera odporność, a nawet łagodzi kaszel i pomaga w problemach trawiennych.
Polecany jest szczególnie podczas przeziębienia i grypy, dlatego tak wiele osób korzysta z niego podczas pory jesienno-zimowej
Syrop z pigwy — jak stosować?
Syrop z pigwy powinien być stosowany profilaktycznie lub leczniczo, na przykład podczas przeziębienia lub grypy oraz przy infekcji górnych dróg oddechowych. Niewielkie ilości warto również dodawać do różnych potraw, aby podkreślić smak dania lub napoju. Najlepiej spożywać ok. 50 ml soku z pigwy dziennie w dawkach 2 razy po 25 ml. Sok należy pić około 30 minut przed posiłkiem.
Jak pić syrop z pigwy? Najlepszym rozwiązaniem jest wymieszanie go z wodą lub sokiem owocowym. Natomiast syrop z pigwy do herbaty to świetny pomysł na chłodne wieczory w celu wzmocnienia odporności. Pamiętaj, aby przed użyciem syropu wstrząsnąć butelką, ponieważ na dnie wytwarza się naturalny osad.
Syrop z pigwy — jak wykorzystać?
Mimo że syrop z pigwy jest najczęściej dodawany do herbaty, można go wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Koktajle z pigwą, desery, a nawet słone dania — do wszystkich tych potraw syrop z pigwy nadaje się idealnie.
Sprawdź, jakie przepisy z dodatkiem pigwy dla Was przygotowaliśmy!
Zielony koktajl
Umyj i pokrój 2 jabłka, marchew, pęczek natki pietruszki oraz 2 łodygi selera naciowego. Następnie zblenduj wszystko na gładką masę i dodaj 2 łyżki syropu z pigwy. Taki koktajl od razu postawi Cię na nogi!
Budyń jaglany
1 szklankę kaszy jaglanej wsyp na sitko i przepłucz gorącą wodą, a następnie przerzuć do garnka. Zalej wszystko dwiema szklankami mleka migdałowego i gotuj przez 15 minut. Potem dodaj jeszcze trochę mleka oraz łyżkę tahini. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Podawaj z borówkami, prażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz obowiązkowo kilkoma łyżeczkami syropu z pigwy. Tego typu jaglanka nastawi Cię optymistycznie na cały dzień!
Owsianka
Do słoiczka wsyp 2-3 łyżki płatków owsianych. Zalej je jogurtem lub mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. Rano udekoruj śniadanie malinami lub borówkami i wymieszaj całość z syropem pigwowym. Palce lizać!
Ryż z jabłkami na mleku
Obierz 4-5 sztuk jabłek, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki i wrzuć do garnuszka. Posyp je cynamonem i polej syropem z pigwy. Duś mieszankę na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji marmolady. Ugotuj oddzielnie szklankę ryżu jaśminowego. Następnie połącz oba składniki, dokładnie mieszając. Jeśli danie jest za mało słodkie, dodaj więcej syropu oraz cynamonu. Smacznego!
Sos pigwowy
Do rondelka wlej pół szklanki wody, kilka łyżek syropu z pigwy oraz sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Następnie dodaj szczyptę kardamonu, mielonego imbiru i cynamonu. Na koniec dolej troszkę brandy (1 łyżeczka) i gotuj całość na małym ogniu około 20 minut. Sos powinien trochę odparować i zgęstnieć.
Sos pigwowy to pyszny i zdrowy dodatek do wędlin, szczególnie szynek i pasztetów. Śmiało można go używać jako dressing sałatkowy lub jako sos do polędwiczek wieprzowych czy piersi z kurczaka. Dobrze smakuje również z produktami mącznymi — chałką, croissantem oraz naleśnikami. Nie bój się dodawać go do ciast i deserów, na przykład lodów śmietankowych lub waniliowych.
Jak widać, syrop z pigwy jest niezwykle uniwersalny, a przede wszystkim zdrowy. To świetny zamiennik dla cukru i innych słodzików. Dzięki wykorzystaniu go w kuchni, wiele potraw zyskuje atrakcyjny smak i aromat. Zobacz też inne nasze naturalne soki i syropy.