Składniki na 4 porcje:
- 6 – 8 czerwonych papryk
- 2 kg dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki)
- 1 – 1,5 szklanki bulionu warzywnego (bulion przygotowujemy na włoszczyźnie: marchewka, seler, por, pietruszka – można dodać również cebulę i całe ząbki czosnku)
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i czarny pieprz
- do podania: grzanki z pieczywa razowego, świeża bazylia
+ do 1 porcji zupy 30 g białka Eco&Fit
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, najlepiej używając opcji termoobiegu. Papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Pomidory pozbaw szypułek, ułóż na drugiej blasze wyłożonej papierem wraz z ząbkami czosnku w łupinie, piecz przez 25 – 35 minut do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać (przy wykorzystaniu pomidorów z puszki pomijamy etap pieczenia)
- Gorące papryki wyjmij i obierz ze skórki.
- W międzyczasie na dnie garnka rozgrzej łyżkę oleju i delikatnie przełóż do niego upieczone pomidory, ząbki czosnku wyciśnięte z łupiny oraz sporą szczyptę soli. Duś przez 10 – 20 minut na małym ogniu
- Do podduszonych pomidorów dodaj oskórowane papryki, bulion i zmiksuj całość na gładki krem. Do 1 porcji zupy dodajemy 30g białka :) Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem, podawaj gorące wraz z grzankami, bazylią.
Smacznego :)