Z tego artykułu dowiesz się:
- co tak naprawdę oznacza pojęcie diety
- czy da się schudnąć bez szczegółowo rozpisanego planu dietetycznego
- jakie nawyki żywieniowe pomogą Ci schudnąć bez wyrzeczeń
Dieta - więcej niż odchudzanie
Wielu z nas rozumie dietę jako precyzyjnie rozpisany jadłospis przeznaczony do stosowania w określonym czasie, z wykluczeniem konkretnych produktów. Często sądzi się, że diety służą jedynie odchudzaniu lub poprawie zdrowia, a ich stosowanie wymaga wyrzeczeń i ścisłej dyscypliny.
Tak naprawdę termin "dieta" ma jednak znacznie szerszy zasięg i oznacza po prostu "sposób odżywiania". Wszystko, co jesz na co dzień, mieści się więc w ramach Twojej diety, nawet jeśli skład Twojej lodówki i kuchennych szafek znacząco odbiega od tego, co uznajemy za zdrowe i - nomen omen - dietetyczne.
Redukcja bez diety - czy to możliwe?
W tym kontekście odpowiedź na tytułowe pytanie musi zabrzmieć "nie": nie da się schudnąć bez diety, bo de facto zawsze jesteśmy na diecie. Zapytajmy więc, czy do zrzucenia zbędnych kilogramów potrzebna nam dieta w potocznym tego słowa znaczeniu? I tak, i nie.
Na pewno słyszałaś, że odchudzanie zaczyna się w kuchni - proces redukcji tkanki tłuszczowej sprowadza się do deficytu kalorycznego, którego nie osiągniesz, jedząc w ten sam sposób, co do tej pory. Mamy jednak i dobrą wiadomość: nie musisz wyrzucać z menu wszystkiego, co lubisz, ani skrupulatnie liczyć kalorii, by obwody i wskazania wagi zaczęły wyraźnie spadać. Wystarczy umiar i zdrowy rozsądek; aby dodatkowo ułatwić Ci zadanie, prezentujemy kilka porad, które łatwo wdrożysz w swojej codziennej rutynie!
Odchudzanie bez diety: 5 skutecznych tricków, które pomogą Ci schudnąć bez wyrzeczeń
1. Zamień białe na brązowe
Zmiana dotyczy oczywiście produktów węglowodanowych: chleba, ryżu, makaronów czy mąk. Pełnoziarniste, nierafinowane produkty mają znacznie więcej błonnika, niż ich "białe" odpowiedniki, a ponadto należą do grupy węglowodanów złożonych, dlatego organizm trawi je wolniej. W efekcie dłużej odczuwasz sytość, a przy posiłku wystarczy Ci niewielka porcja, by zaspokoić głód.
2. Nie pij kalorii
Zdarza Ci się wpaść w pułapkę pod tytułem "picie to nie jedzenie" i ignorować wartość kaloryczną napojów? Wysoka zawartość cukru w alkoholu i napojach gazowanych to już powszechna wiedza (dla przypomnienia: w standardowej puszce coli rozpuszczono aż 10 łyżek cukru!) nie wszyscy jednak są świadomi, że równie kaloryczne są soki i napoje owocowe, z reguły uważane za produkty fit.
Mleko dolane do kawy także zwiększa jej kaloryczność, choć nieznacznie; problem pojawia się, gdy uzupełnisz swoje latte dwiema łyżeczkami cukru. Postaw na niesłodzone napoje, a jeśli nie przełkniesz gorzkiej kawy lub herbaty, wypróbuj kilka zdrowych słodzików i wybierz swój ulubiony.
3. Kontroluj wielkość porcji
Przejrzyj wyposażenie kuchni i sięgnij po talerze mniejsze od tych, których używasz na co dzień. W ten sposób wystarczy Ci mniej jedzenia, by wypełnić talerz po brzegi: takie złudzenie optyczne oszuka ośrodek głodu i sytości, dzięki czemu w efekcie najesz się mniejszą porcją. Komponując posiłki, podziel talerz - choćby w myślach - na 3 części. Połowę talerza powinny stanowić warzywa (surowe, gotowane, pieczone...); pozostałe ćwiartki zarezerwuj dla białka i węglowodanów złożonych.
4. Zastąp część węglowodanów tłuszczami
Tłuszcze w diecie odchudzającej? Brzmi paradoksalnie, ale ma swoje uzasadnienie:. Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, potrzebnym m.in. do pozyskiwania energii, przyswajaniu witamin A, D, E i K, prawidłowego funkcjonowania organów i tkanek. Produkty bogate w "zdrowe" tłuszcze nienasycone znakomicie odżywiają, a przy tym sycą znacznie bardziej, niż węglowodany.
Wybieraj śniadania białkowo-tłuszczowe (np. jajko zapiekane w awokado, serniki lub omlety białkowe), zamiast ciastek przegryzaj orzechy, a w roli panierki do mięs wykorzystaj sezam lub siemię lniane. W ten sposób dostarczysz organizmowi wszystkich składników odżywczych, co w efekcie uchroni Cię przed nagłymi atakami głodu.
5. Pamiętaj o nawadnianiu
Szklanka wody wypita na 15-30 minut przed posiłkiem zapełni część żołądka, dzięki czemu nasycisz się mniejszą porcją jedzenia. Picie wody między posiłkami oszukuje natomiast głód - często ssanie w brzuchu jest tak naprawdę sygnałem pragnienia, a nie głodu.
Wykorzystaj także fakt, że płyny przyjmujesz nie tylko w napojach. Arbuzy, melony, ogórki, pomidory,cukinia czy owoce jagodowe składają się w zdecydowanej większości z wody, co przekłada się na ich niską kalorykę. Dzięki temu możesz bez wyrzutów sumienia zastąpić nimi przekąski między posiłkami lub korzystać z nich jako lekkiej bazy głównych potraw.
Na "diecie bez diety" świetnie sprawdzają się też lekkie zupy na bazie warzyw i chudego mięsa, podawane w postaci kremów lub zagęszczane porcją zblendowanych jarzyn wyłowionych z wywaru.
Czytaj także:
Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania o odchudzanie
Jak prawidłowo komponować posiłki?
Bieganie czy siłownia - co sprawdzi się lepiej?
Skuteczne odchudzanie - jak podejmować dobre decyzje żywieniowe?