DLACZEGO KSYLITOL JEST ZDROWY

Nareszcie! Postanowiłaś zmienić dietę na lepszą i rozstać się z białym cukrem raz na zawsze. Masz tylko jeden problem: nie wiesz, czym go zastąpić, by Twoje napoje i posiłki nie tylko były słodkie, ale też mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze. Dziś powiemy Ci, dlaczego warto wybrać ksylitol.

 

Z artykułu dowiesz się:

  • jak powstaje ksylitol
  • jakie są różnice między ksylitole a cukrem buraczanym
  • jak ksylitol działa na organizm

Ksylitol – co to takiego?

Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest ksylitol i z czego jest produkowany. Ksylitol, nazywany również cukrem brzozowym, to naturalny i coraz popularniejszy zamiennik białego cukru. Z punktu widzenia chemicznego jest alkoholem wielowodorowym (cukier buraczany należy do węglowodanów), w cząsteczce którego znajduje się 5 atomów węgla (w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy czy laktozy, gdzie tych atomów jest 6 lub 12).

 

UWAGA!

1. Ksylitol występuje nie tylko w postaci czystej – jako słodzik czy też jako dodatek do produktów (płatków, gum do żucia, batonów). Można go też znaleźć w owocach i warzywach: śliwkach, jagodach, malinach, truskawkach, a także w kolbach kukurydzy i kalafiorze.

2. W produktach spożywczych znajdziesz go pod symbolem E967.

3. Wzór chemiczny ksylitolu to: C5H12O5.

4. Ksylitol w niewielkiej ilości produkowany jest również przez nasz organizm – w procesie metabolizmu węglowodanów.

Który ksylitol wybrać?

Coraz więcej osób przywiązuje dziś wagę do swojej diety, chcąc dobrze wyglądać i lepiej się czuć. W efekcie na popularności zyskują produkty wysokiej jakości, pochodzenia naturalnego, a także te o obniżonej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym. Niestety, wielu producentów wykorzystuje zainteresowanie zdrowymi alternatywami i wprowadza na rynek ich tańsze zamienniki. Podobnie rzecz ma się w przypadku ksylitolu. Ten oryginalny produkowany jest z kory brzozy i pochodzi z Finlandii. Na półkach znajdziesz również znacznie tańszy ksylitol z Chin. Niestety, w tym wypadku miejsce produkcji nie jest jedyną różnicą. Chiński słodzik powstaje z kukurydzy, która bardzo często jest modyfikowana genetycznie i może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Co więcej, kukurydziany ksylitol produkowany jest metodą fermentacji (a wtedy w jego ostatecznej wersji mogą się znaleźć np. drożdże) lub w procesie kwasowej hydrolizy biomasy, a ta jest szkodliwa dla środowiska.

 

Zanim kupisz, sprawdź:

- informację o kraju pochodzenia – oryginalny ksylitol produkowany jest w Finlandii

- informację o tym, z czego jest produkowany – dobry ksylitol powstaje z kory brzozy

Dlaczego ksylitol jest lepszy od cukru?

Ksylitol w smaku i wyglądzie przypomina cukier buraczany: to białe, bardzo drobne i słodkie w smaku kryształki. Na tym jednak zestaw podobieństw się kończy.

 

Kaloryczność

Kaloryczność ksylitolu jest niższa o ok. 40%. 1 łyżeczka ksylitolu, czyli ok. 6g produktu, zawiera ok. 14,5 kcal. Dla porównania łyżeczka cukru buraczanego to już 27 kcal.

 

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny ksylitolu jest aż czternastokrotnie mniejszy niż IG cukru buraczanego. IG ksylitolu = 8. IG glukozy = 100.

Ksylitol - jak bardzo jest słodki?

Słodycz ksylitolu jest porównywalna do cukru buraczanego: może być od niego minimalnie słodszy lub mniej słodki, w zależności od tego, jaki produkt kupimy.

 

Co ważne, ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur, więc bez problemu można go stosować nie tylko do słodzenia kawy czy herbaty, ale też do wypieków.

Ksylitol - jak działa na Twój organizm?

Choć trudno to sobie wyobrazić, ksylitol to nie tylko lepsza alternatywa dla cukru i słodzik dla osób na diecie. To również substancja, która pozytywnie wpływa na zdrowie – i to na wielu płaszczyznach.

 

Dla diabetyków

Metabolizowanie ksylitolu wymaga tylko niewielkiego udziału insuliny. Co więcej, prędkość, z jaką wchłania się do krwi, wynosi 8, podczas gdy dla cukru wartość ta wynosi 100. Wszystko to sprawia, że ksylitol nie powoduje nagłych i wysokich wyrzutów cukru do krwi, dzięki czemu sprawdza się w diecie osób chorujących na cukrzycę.

 

Zdrowe zęby

Słodzik dobry dla zębów? To możliwe! Ksylitol w przeciwieństwie do glukozy czy fruktozy nie fermentuje w układzie pokarmowym, co oznacza, że obecne tam bakterie nie zamieniają go w niszczący szkliwo kwas. To jednak nie wszystko: cukier brzozowy ma też właściwości bakteriobójcze, dlatego bywa wykorzystywany w profilaktyce próchnicy i parodontozy.

 

Mocne kości

Ksylitol zwiększa wchłanianie wapnia, dzięki czemu wspiera proces mineralizacji kości i zapobiega osteoporozie.

 

Odchudzanie

Ksylitol ze swoim niskim IG i niską kalorycznością jest idealnym składnikiem w diecie osób odchudzających się: zmniejsza łaknienie na słodycze i przeciwdziała otyłości.

 

Zdrowe jelita i zatoki

Bakteriobójcze działanie ksylitolu ma zbawienny wpływ na zatoki i jelita. Przeciwdziała powstawaniu bakterii helicobacter pylori, hamuje rozwój grzybów i drożdżaków w przewodzie pokarmowym, wreszcie, świetnie radzi sobie z bakteriami powodującymi zapalenie ucha środkowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl