Garcinia Cambogia to azjatycka roślina, która skutecznie wspiera odchudzanie, gdyż przyspiesza metabolizm tkanki tłuszczowej i daje uczucie sytości. Dlatego jest bazowym składnikiem wielu suplementów diety. Jak dokładnie działa na organizm?
Z tego wpisu dowiesz się:
- jak działa kwas hydroksycytrynowy,
- jak Garcinia wspomaga proces odchudzania,
- kto nie powinien stosować suplementów z Garcinia Cambogia.
Carcinia Cambogia – pochodzenie i właściwości
Garcinia Cambogia znana także jako Tamaryndowiec Malabarski to wiecznie zielone egzotyczne drzewo, rosnące naturalnie w Indiach, Indonezji i Tajlandii, a na szeroką skalę uprawiane w południowo-wschodniej Azji oraz zachodniej i centralnej Afryce. Ze względu na swoje właściwości najcenniejszą częścią Garcinia Cambogia są małe, żółto-pomarańczowe owoce, przypominające z wyglądu naszą dynię. Stanowią źródło wapnia, fosforu, żelaza, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Jednak prawdziwe bogactwo kryje ich skórka.
Garcinia Cambogia – źródło kwasu hydroksycytrynowego (HCA)
Garcinia zawiera kwas hydroksycytrynowy (HCA), który wspomaga kontrolę masy ciała poprzez niwelowanie chęci podjadania oraz regulację makroskładników odżywczych. Wśród wielu prozdrowotnych właściwości, HCA pomaga także w obniżeniu cholesterolu. Zawiera bowiem silne przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczowych w tętnicach. Badania wykazały, że HCA powoduje spadek stężenia złego cholesterolu nawet o 18%. Wyciąg z Garcinia Cambogia opóźnia i zmniejsza wchłanianie się glukozy po posiłkach, poprawiając tym samym metabolizm.
Garcinia Cambogia a odchudzanie
HCA działa na poziomie komórkowym, przyspiesza bowiem transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie powstają związki ketonowe, zmniejszające uczucie łaknienia. Garcinia Cambogia powoduje zatem, że odczuwamy mniejszy apetyt, a spożywane posiłki stają się bardziej sycące.
Nadmiar glikogenu, czyli węglowodanów złożonych stanowiących źródło energii dla organizmu, po kilku godzinach magazynowania w wątrobie jest przekształcany w kwasy tłuszczowe, a następnie tłuszcz. Badania nad właściwościami HCA wykazały, że nie tylko pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, ale zapobiega też tworzeniu się nowej. Blokuje bowiem liazę cytrynianową, czyli przekształcanie się cukrów i skrobi w tłuszcz. Węglowodany, jakie dostarczysz do organizmu, nie będą odkładać się w postaci tłuszczu, ale zostaną wykorzystane jako źródło energii. Garcinia Cambogia jest zatem często podstawowym składnikiem naturalnych spalaczy tłuszczu — suplementów wspierających spalanie tkanki tłuszczowej.
Suplementy z Garcinia Cambogia nie są zalecane dla kobiet w ciąży, karmiących oraz osób w podeszłym wieku lub cierpiących na choroby Alzheimera i Parkinsona.
Garcinia Cambogia jako termogenik
Kwas hydroksycytrynowy jako naturalny termogenik, podnosi temperaturę ciała, a przez to wspomaga uwalnianie energii z tkanki tłuszczowej. Dodatkowo podnosi poziom witalności całego organizmu, przez co poprawia funkcjonowanie narządów.
Garcinia kambodżańska w ostatnim czasie stała się bardzo popularnym suplementem diety. W Internecie można natknąć się na wiele preparatów, które mogą jednak zawierać substancje syntetyczne niewiadomego pochodzenia, konserwanty czy wypełniacze. W naszej nowości produktowej – Eco&Fit Burner – jak we wszystkich produktach Eco&Fit, znajdziesz tylko w pełni naturalne i bezpieczne składniki. W kapsułkach V-Caps® Plus, wykonanych w 100% z czystej celulozy, zamknęliśmy ekstrakt z Garcinia Cambogia (60% HCA – kwasu hydroksycytrynowego), czyli 300 mg ekstraktu w zalecanej dziennej dawce preparatu (1 kapsułka 2 razy dziennie).
Czytaj także:
Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania o odchudzanie