mini rydzowy.jpg
  • nowość
Ocena:

Olej rydzowy tłoczony na zimno 100ml

14,90 zł 14.90

Pojemność: 100 ml

Nasze oleje tłoczymy w rodzinnej olejarni tradycyjnymi metodami.
Dzięki temu oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z polskich gospodarstw.

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
szt.: ilość
Otrzymasz 70 pkt [?] jeżeli kupisz ten produkt
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 159 zł Sprawdź koszty dostawy.
Masz aż 60 dni na zwrot produktów!
Więcej informacji znajdziesz tutaj
  • Szczegóły produktu

    Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

    Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.

    Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:

    • kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
    • witamina młodości E
    • prowitamina A czyli beta-karoten
    • witaminy z grupy B
    • świetna na pamięć lecytyna
    • sterole, tokoferole, fenole 
    • mikro i makroelementy.

    Olej rydzowy:

    • wzmacnia odporność organizmu,
    • spowalnia starzenie się organizmu
    • poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
    • pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku 
    • wspiera pacę wątroby
    • obniża poziom "złego" cholesterolu
    • usprawnia pracę układu krążenia
    • wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
    • polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.

    Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.

    Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo

    • 100% naturalnych składników
    • tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
    • ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
    • polska produkcja
    • światłochronna butelka z ciemnego szkła
    • korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu

    Jak stosować olej rydzowy?

    Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.

    Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.

    WAŻNE!

    Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.

    Wartość odżywcza w 100g:

    KUP TERAZ

    KUP TERAZ

    KUP TERAZ

    Proponowane produkty

    © Eco&Fit 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper.pl