Olej rydzowy tłoczony na zimno 100ml
Pojemność: 100 ml
Nasze oleje tłoczymy w rodzinnej olejarni tradycyjnymi metodami.
Dzięki temu oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z polskich gospodarstw.
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.
Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:
- kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
- witamina młodości E
- prowitamina A czyli beta-karoten
- witaminy z grupy B
- świetna na pamięć lecytyna
- sterole, tokoferole, fenole
- mikro i makroelementy.
Olej rydzowy:
- wzmacnia odporność organizmu,
- spowalnia starzenie się organizmu
- poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
- pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku
- wspiera pacę wątroby
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- usprawnia pracę układu krążenia
- wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
- polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.
Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.
Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo
- 100% naturalnych składników
- tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
- ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
- polska produkcja
- światłochronna butelka z ciemnego szkła
- korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu
Jak stosować olej rydzowy?
Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.
Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.
Wartość odżywcza w 100g:
Skład produktu
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.
Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:
- kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
- witamina młodości E
- prowitamina A czyli beta-karoten
- witaminy z grupy B
- świetna na pamięć lecytyna
- sterole, tokoferole, fenole
- mikro i makroelementy.
Olej rydzowy:
- wzmacnia odporność organizmu,
- spowalnia starzenie się organizmu
- poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
- pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku
- wspiera pacę wątroby
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- usprawnia pracę układu krążenia
- wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
- polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.
Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.
Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo
- 100% naturalnych składników
- tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
- ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
- polska produkcja
- światłochronna butelka z ciemnego szkła
- korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu
Jak stosować olej rydzowy?
Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.
Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.
Wartość odżywcza w 100g:
Zalecane porcjowanie
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.
Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:
- kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
- witamina młodości E
- prowitamina A czyli beta-karoten
- witaminy z grupy B
- świetna na pamięć lecytyna
- sterole, tokoferole, fenole
- mikro i makroelementy.
Olej rydzowy:
- wzmacnia odporność organizmu,
- spowalnia starzenie się organizmu
- poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
- pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku
- wspiera pacę wątroby
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- usprawnia pracę układu krążenia
- wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
- polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.
Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.
Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo
- 100% naturalnych składników
- tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
- ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
- polska produkcja
- światłochronna butelka z ciemnego szkła
- korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu
Jak stosować olej rydzowy?
Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.
Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.
Wartość odżywcza w 100g:
FAQ
Olej rydzowy – właściwości zdrowotne
Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.
Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:
- kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
- witamina młodości E
- prowitamina A czyli beta-karoten
- witaminy z grupy B
- świetna na pamięć lecytyna
- sterole, tokoferole, fenole
- mikro i makroelementy.
Olej rydzowy:
- wzmacnia odporność organizmu,
- spowalnia starzenie się organizmu
- poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
- pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku
- wspiera pacę wątroby
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- usprawnia pracę układu krążenia
- wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
- polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.
Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.
Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo
- 100% naturalnych składników
- tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
- ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
- polska produkcja
- światłochronna butelka z ciemnego szkła
- korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu
Jak stosować olej rydzowy?
Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.
Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.
Wartość odżywcza w 100g: