Dla tych, którzy cenią zarówno wygląd jak i zdrowie.

Olej rydzowy tłoczony na zimno 100ml

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 14,90 zł 14.90

Pojemność: 100 ml

Nasze oleje tłoczymy w rodzinnej olejarni tradycyjnymi metodami.
Dzięki temu oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z polskich gospodarstw.

ilość szt.
Otrzymasz 0 pkt za ten zakup ?

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5

Opis

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.

Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:

  • kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
  • witamina młodości E
  • prowitamina A czyli beta-karoten
  • witaminy z grupy B
  • świetna na pamięć lecytyna
  • sterole, tokoferole, fenole 
  • mikro i makroelementy.

Olej rydzowy:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • spowalnia starzenie się organizmu
  • poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
  • pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku 
  • wspiera pacę wątroby
  • obniża poziom "złego" cholesterolu
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
  • polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.

Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.

Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo

  • 100% naturalnych składników
  • tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
  • ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polska produkcja
  • światłochronna butelka z ciemnego szkła
  • korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu

Jak stosować olej rydzowy?

Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.

Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.

WAŻNE!

Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.

Wartość odżywcza w 100g:

 

Skład produktu

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.

Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:

  • kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
  • witamina młodości E
  • prowitamina A czyli beta-karoten
  • witaminy z grupy B
  • świetna na pamięć lecytyna
  • sterole, tokoferole, fenole 
  • mikro i makroelementy.

Olej rydzowy:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • spowalnia starzenie się organizmu
  • poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
  • pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku 
  • wspiera pacę wątroby
  • obniża poziom "złego" cholesterolu
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
  • polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.

Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.

Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo

  • 100% naturalnych składników
  • tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
  • ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polska produkcja
  • światłochronna butelka z ciemnego szkła
  • korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu

Jak stosować olej rydzowy?

Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.

Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.

WAŻNE!

Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.

Wartość odżywcza w 100g:

 

FAQ

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna Jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze.

Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:

  • kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym ponad połowa to kwasy omega-3)
  • witamina młodości E
  • prowitamina A czyli beta-karoten
  • witaminy z grupy B
  • świetna na pamięć lecytyna
  • sterole, tokoferole, fenole 
  • mikro i makroelementy.

Olej rydzowy:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • spowalnia starzenie się organizmu
  • poprawia wygląd skóry, szczególne w przypadkach atopowego zapalenia skóry AZS
  • pozytywnie oddziałuje na narząd wzroku 
  • wspiera pacę wątroby
  • obniża poziom "złego" cholesterolu
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć
  • polecany szczególnie osobom zagrożonym zawałem serca i udarem.

Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.

Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo

  • 100% naturalnych składników
  • tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
  • ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polska produkcja
  • światłochronna butelka z ciemnego szkła
  • korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu

Jak stosować olej rydzowy?

Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.

Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.

WAŻNE!

Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.

Wartość odżywcza w 100g:

 

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

dla zamówień powyżej 199 zł

Masz aż 60 dni na zwrot produktów

Masz aż 60 dni na zwrot produktów!

Dowiedz się więcej

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium