Ocena: (0)

Naturalny olej rydzowy

21,90 zł 21.90

Pojemność: 250 ml

Nasze oleje tłoczymy w rodzinnej olejarni tradycyjnymi metodami.
Dzięki temu oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą w większości z polskich gospodarstw.

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
szt.: ilość
Kupując ten produkt Zyskujesz 105 pkt [?]
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 99 zł Sprawdź koszty dostawy.
Potrzebujesz dodatkowych informacji? Zapytaj o produkt

Szczegóły produktu

Naturalny olej rydzowy – źródło kwasów omega-3 odkryte na nowo

  • 100% naturalnych składników
  • tłoczony na zimno – poniżej 38ºC
  • ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • polska produkcja
  • światłochronna butelka z ciemnego szkła
  • korek-niekapek ułatwiający dawkowanie produktu

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Choć nazwa oleju rydzowego wskazywałaby na związek z królestwem grzybów, tak naprawdę pozyskuje się go z rośliny o nazwie lnianka siewna; jej brunatno-rdzawe nasiona przypominają kolorem rydze. Kiedyś niezwykle popularny, w 2. połowie XX wieku nieco zapomniany – olej rydzowy wraca obecnie do łask ze względu na bogactwo składników odżywczych:

  • kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone (w tym wysoka zawartość kwasów omega-3)
  • sterole
  • tokoferole
  • związki fenolowe
  • witamina A, E, witaminy z grupy B
  • lecytyna
  • mikro- i makroelementy

Włączenie oleju rydzowego do stałego menu pomoże Ci obniżyć poziom cholesterolu, wzmocnić ogólną odporność i stan układu naczyniowego. Olej rydzowy wykazuje korzystne działanie dla pracy serca, trzustki, wątroby i nerek, stymuluje produkcję żółci i reguluje florę bakteryjną jelit. Stosowanie oleju rydzowego przynosi także ulgę w dolegliwościach związanych z reumatyzmem i artretyzmem.

Jak stosować olej rydzowy?

Aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych, warto spożywać go na zimno. Dzięki swojemu wyrazistemu, pikantnemu smakowi znakomicie sprawdza się w roli dressingu do sałatek, marynaty lub składnika past kanapkowych. W tradycyjnej polskiej kuchni olej rydzowy był podstawowym składnikiem zalewy do śledzi, przyprawą do kasz, ziemniaków czy twarogu.

Olej rydzowy jako kosmetyk szczególnie polecany jest paniom dojrzałym – dzięki zawartości witaminy E już kilka kropel dodanych do kremu lub serum odświeża i wygładza cerę.

WAŻNE! Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia.

Proponowane produkty

Projekt i wdrożenie: INTLE
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl