




Erytrytol 500g



Szczegóły produktu
Erytrytol - zerokaloryczny i naturalny słodzik o wskaźniku glikemicznym IG=0
Erytrytol to w pełni naturalny słodzik, który w 100g suchej masy posiada 0,2 kcal. Jego indeks glikemiczny IG jest równy 0. Erytrytol stanowi idealną alternatywę dla cukru buraczanego czyli sacharozy i polecany jest wszystkim tym, którzy borykają się z cukrzycą, nadwagą lub po prostu tym, którzy poszukują zdrowego i bezpiecznego zamiennika wysokokalorycznego cukru prostego.
Występowanie
Erytrytol, nazywany również „słodzikiem bezkalorycznym”, występuje naturalnie w owocach takich jak melon, gruszka, winogrono, także w kukurydzy, wodorostach, porostach.
Pozyskiwanie
Erytrytol pozyskiwany jest głównie w wyniku procesu fermentacji owoców, kukurydzy lub z glukozy, niektórych rodzajów drożdży.
Cukier dobry dla zdrowia
Erytrytol, dzięki zerowemu wskaźnikowi glikemicznemu, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego polecany jest diabetykom. Po ten typ naturalnego słodzika chętnie sięgają też osoby borykające się z nadwagą lub będące na redukcji. Z racji tego, że erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. Z tego powodu również nie wpływa na florę bakteryjną jelit, nie powoduje efektu „przeczyszczającego”. Erytrytol jako naturalny antyoksydant, łączy się z wolnymi rodnikami i chroni organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada on również zdolności hamowania procesu fermentacji cukrów, który zachodzi w wyniku działania bakterii Streptococcus, powodujących ubytki w zębach. Dlatego też polecany jest często przez dentystów jako doskonały zamiennik cukru. Erytrytol to słodzik drobnokrystaliczny barwy białej. W porównaniu do cukru buraczanego, mniej słodki, Mierząc poziom słodkości, erytrytol osiąga około 70% słodkości zwykłej sacharozy. W posmaku odczuwalny lekki chłód w ustach.

Dobry dla diabetyków
Erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. IG=0 nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Wsparcie w odchudzaniu
Erytrytol ze swoim IG=0 i niemalże zerową kalorycznością (w 100g t zaledwie 0,2kcal) jest idealnym składnikiem w diecie osób chcących zrzucić zbędne kg lub będących na redukcji.

Mocne zęby
Posiada on również zdolności hamowania procesu fermentacji cukrów, który zachodzi w wyniku działania bakterii Streptococcus, powodujących ubytki w zębach.

Wpływ na jelita
Z racji tego, że erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. Erytrytol nie wpływa na florę bakteryjną jelit, nie powoduje efektu „przeczyszczającego”, ponieważ nie jest metabolizowany przez organizm ludzki.

Cukier doskonały do domowych wypieków i weków
Erytrytol może być śmiało stosowany do wypieków, napojów o wysokiej temperaturze, takich jak herbata, kawa soki. Idealnie nadaje się do przetworów na zimę: dżemów, powideł, soków, pikli. Jedyne o czym należy pamiętać to fakt, że jest mniej słodki niż cukier prosty. W szybkim przeliczeniu na 1g cukru przypada około 1,4g erytrytolu.
Wartości odżywcze w 100g produktu: