Ocena:

Erytrytol 500g

19,90 zł 19.90
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
szt.: ilość
Otrzymasz 95 pkt [?] jeżeli kupisz ten produkt
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 159 zł Sprawdź koszty dostawy.
Masz aż 60 dni na zwrot produktów!
Więcej informacji znajdziesz tutaj

Szczegóły produktu

Erytrytol - zerokaloryczny i naturalny słodzik o wskaźniku glikemicznym IG=0

Erytrytol to w pełni naturalny słodzik, który w 100g suchej masy posiada 0,2 kcal. Jego indeks glikemiczny IG jest równy 0. Erytrytol stanowi idealną alternatywę dla cukru buraczanego czyli sacharozy i polecany jest wszystkim tym, którzy borykają się z cukrzycą, nadwagą lub po prostu tym, którzy poszukują zdrowego i bezpiecznego zamiennika wysokokalorycznego cukru prostego. 

Występowanie

Erytrytol, nazywany również „słodzikiem bezkalorycznym”, występuje naturalnie w owocach takich jak melon, gruszka, winogrono, także w kukurydzy, wodorostach, porostach.

 

Pozyskiwanie

Erytrytol pozyskiwany jest głównie w wyniku procesu fermentacji owoców, kukurydzy lub z glukozy, niektórych rodzajów drożdży.

 

Cukier dobry dla zdrowia

Erytrytol, dzięki zerowemu wskaźnikowi glikemicznemu, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego polecany jest diabetykom. Po ten typ naturalnego słodzika chętnie sięgają też osoby borykające się z nadwagą lub będące na redukcji. Z racji tego, że erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. Z tego powodu również nie wpływa na florę bakteryjną jelit, nie powoduje efektu „przeczyszczającego”. Erytrytol jako naturalny antyoksydant, łączy się z wolnymi rodnikami i chroni organizm przed ich szkodliwym działaniem. Posiada on również zdolności hamowania procesu fermentacji cukrów, który zachodzi w wyniku działania bakterii Streptococcus, powodujących ubytki w zębach. Dlatego też polecany jest często przez dentystów jako doskonały zamiennik cukru. Erytrytol to słodzik drobnokrystaliczny barwy białej. W porównaniu do cukru buraczanego, mniej słodki, Mierząc poziom słodkości, erytrytol osiąga około 70% słodkości zwykłej sacharozy. W posmaku odczuwalny lekki chłód w ustach.

Dobry dla diabetyków

Erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. IG=0 nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Wsparcie w odchudzaniu

Erytrytol ze swoim IG=0 i niemalże zerową kalorycznością (w 100g t zaledwie 0,2kcal) jest idealnym składnikiem w diecie osób chcących zrzucić zbędne kg lub będących na redukcji.

Mocne zęby

Posiada on również zdolności hamowania procesu fermentacji cukrów, który zachodzi w wyniku działania bakterii Streptococcus, powodujących ubytki w zębach.

Wpływ na jelita

Z racji tego, że erytrytol nie jest metabolizowny przez organizm ludzki z powodu braku odpowiedniego enzymu, wydalany jest z organizmu niemalże całkowicie. Erytrytol nie wpływa na florę bakteryjną jelit, nie powoduje efektu „przeczyszczającego”, ponieważ nie jest metabolizowany przez organizm ludzki.

Cukier doskonały do domowych wypieków i weków

Erytrytol może być śmiało stosowany do wypieków, napojów o wysokiej temperaturze, takich jak herbata, kawa soki. Idealnie nadaje się do przetworów na zimę: dżemów, powideł, soków, pikli. Jedyne o czym należy pamiętać to fakt, że jest mniej słodki niż cukier prosty. W szybkim przeliczeniu na 1g cukru przypada około 1,4g erytrytolu.

 

Wartości odżywcze w 100g produktu:

 

 

 

KUP TERAZ

KUP TERAZ

KUP TERAZ

Projekt i wdrożenie: INTLE
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl