ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA - DLACZEGO JEST LEPSZA OD MROŻONEK?

Liofilizaty, jeszcze do niedawna kojarzone ze specjalistycznym ekwipunkiem astronautów i alpinistów, grają obecnie coraz większą rolę w komponowaniu codziennych jadłospisów. Co tak naprawdę kryje się za tajemniczym terminem "liofilizacja" i jakie zalety ma żywność przetworzona w ten sposób?

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • jaki związek z liofilizatami ma NASA
  • czy liofilizaty to to samo, co mrożonki
  • dlaczego warto przestawić się na tego typu żywność

Na czym polega liofilizacja żywności?

Liofilizacja to proces suszenia żywności poprzez mrożenie. Woda zawarta w produkcie zmienia stan skupienia bezpośrednio ze stanu stałego na parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces zaczyna się od głębokiego zamrożenia żywności, aż do temperatur rzędu -40 C. Lód powstały na skutek mrożenia podlega następnie sublimacji (przemianie stanu stałego w gaz). Ostatni etap to suszenie żywności w temperaturach 40-50 C – w ten sposób pozbawia się ją ostatnich cząsteczek wody. Tak przygotowane produkty zamykane są w hermetycznych, wodoszczelnych opakowaniach.

 

Krótka historia liofilizatów

Choć metoda konserwacji żywności poprzez suszenie jest znana ludziom od wieków, sama liofilizacja należy do najbardziej innowacyjnych technik stosowanych w przemyśle spożywczym. Pierwsze liofilizaty powstawały w laboratoriach NASA. Dania przygotowane w ten sposób świetnie służyły astronautom: dzięki liofilizatom mogli regularnie jeść posiłki pełnowartościowe, maksymalnie proste w przygotowaniu, zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Z biegiem czasu technologia upowszechniła się także w codziennym życiu. Obecnie liofilizaty królują na rynku żywności turystycznej: do ich przygotowania wystarczy trochę wrzątku ugotowanego w polowej kuchni, a torebki z gotowymi daniami są znacznie lżejsze i bardziej pakowne, niż tradycyjne konserwy. Liofilizaty zalały także półki sklepów ze zdrową żywnością – i słusznie, bo technika niesie ze sobą liczne korzyści!

 

Większość liofilizatów można obecnie zakupić w sklepach ze zdrową żywnością 

 

5 zalet liofilizacji żywności

1. Zachowanie kompletu wartości odżywczych

Liofilizacja jest najzdrowszą metodą obróbki spożywczej: proces usuwa z żywności tylko wodę, nie wpływając na pozostały skład produktu. Liofilizaty mają tyle samo makroskładników, enzymów, witamin i minerałów, co ich świeże odpowiedniki. Proces nie wymaga także stosowania chemicznych dodatków do żywności, które często wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Produkty liofilizowane często goszczą więc w menu osób, które dbają o jakość diety, lecz mają mało czasu na zakupy i gotowanie: taka przekąska to szybki, wygodny sposób, by dostarczyć sobie niezbędnych substancji odżywczych.

 

2. Uniwersalne zastosowanie

Liofilizować można niemal wszystkie produkty, także te, które tracą swoje walory w procesie mrożenia. Niezwykle popularne są zwłaszcza liofilizowane warzywa i owoce, dostępne w samodzielnych opakowaniach lub w składzie mieszanek musli, batonów zbożowych, słodyczy i wypieków. Technika znajduje także szerokie zastosowanie w konserwacji produktów białkowych: serów, ryb czy mięsa. Powszechnie liofilizuje się także wszelakie dania gotowe, przeznaczone dla turystów i podróżników: od dań głównych, przez zupy, po desery i napoje. Metoda umożliwia przetworzenie produktów takich jak ryż, makaron czy kasze, bez utraty ich aromatu i i konsystencji. Wystarczy zalać zawartość opakowania wrzątkiem, by po kilku chwilach cieszyć się smacznym, aromatycznym posiłkiem.

 

3. Długi okres przydatności do spożycia

Procesowi liofilizacji nieprzypadkowo poddaje się głównie produkty, które w swojej naturalnej postaci szybko się psują. Całkowite odparowanie wody z żywności uniemożliwia rozwój bakterii, pleśni i grzybów. Dzięki temu jedzenie zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. Co ważne, efekt ten nie wymaga dodawania żadnych sztucznych konserwantów do żywności.

 

4. Zachowanie pełni walorów smakowych

Proces liofilizacji nie wymaga stosowania sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku ani spulchniaczy. Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak. Po dodaniu wody odtwarza się także pierwotna struktura, kolor i zapach produktów. Na poparcie tej tezy mamy opinię kawoszy: liofilizacja jest jedną z metod otrzymywania kawy rozpuszczalnej, w powszechnym przekonaniu znacznie smaczniejszej i bardziej aromatycznej, niż napój z tradycyjnego granulatu.

 

5. Łatwe przechowywanie

Woda jest głównym budulcem produktów spożywczych – w niektórych przypadkach jej zawartość wynosi sporo ponad 90%! Po odparowaniu wody żywność staje się więc znacznie lżejsza. Paczuszka z liofilizatem waży zaledwie kilkadziesiąt gramów i zajmuje minimalną ilość miejsca, a więc łatwo zmieścisz ją w wypchanej torbie lub kuchennej szafce. Liofilizaty nadają się świetnie jako awaryjne zapasy zdrowej żywności – aby "zachomikować" ich większą ilość, nie potrzebujesz ani lodówki, ani zamrażalnika. Dzięki temu przechowują się znacznie wygodniej i taniej, niż mrożonki wymagające ujemnych temperatur.

 

Czytaj także:

Siedząca praca - jak nie przytyć?

Szybko, tanio, fit

Alternatywy dla białego cukru

5 patentów na zdrowe i bezpieczne schudnięcie

Jak schudnąć, kiedy nie masz czasu

 


 

Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl