Z tego wpisu dowiesz się:
- jaka jest różnica między kawą zieloną a czarną
- czy zielona kawa pomoże Ci schudnąć
- dlaczego nie należy zalewać jej wrzątkiem
Zielona kawa: dlaczego jest lepsza od małej czarnej?
Zielona kawa – czy to możliwe? Nie tylko możliwe, ale i bardzo zdrowe. Kolor odpowiada naturalnej barwie ziaren kawowca, które szlachetnego odcienia brązu nabierają dopiero w wyniku długotrwałego procesu palenia. I choć filiżanka aromatycznej kawy parzonej lub z ekspresu to dla wielu kobiet idealny początek dnia, warto pamiętać, że obróbka termiczna ziaren pozbawia je dobroczynnych właściwości. Jakie są tego efekty?
Picie czarnej kawy w nadmiarze może prowadzić do odwodnienia organizmu i większej podatności na stres. Co więcej, delektując się małą czarną, znacznie chętniej sięgamy po słodkie dodatki: ciasta, ciasteczka, drożdżówki.
Pozostawienie ziaren w stanie surowym zwiększa ilość kwasu chlorogenowego o ponad 120 razy. Ze względu na bogaty skład napar z zielonej kawy wykazuje wiele pozytywnych właściwości, m.in obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Poprzez regulację poziomu glukozy w organizmie hamuje ataki głodu i ochotę na słodycze. Jest również bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem, powszechnie stosowanym w środkach wspomagających redukcję.
Zielona kawa a odchudzanie
Regulacja poziomu cukru we krwi zmniejsza łaknienie i – co za tym idzie – czyni nas mniej podatnymi na podjadanie między posiłkami. Kwas chlorogenowy reguluje wchłanianie glukozy, korzystnie wpływając na jej metabolizm. Efekt? Kumulacja zapasów węglowodanów i tłuszczów w organizmie zostaje ograniczona, a proces spalania tkanki tłuszczowej nasilony. Ograniczone spożycie kalorii zmusza organizm do czerpania z własnych zapasów, co w połączeniu ze zrównoważoną dietą i odpowiednia dawką ruchu znacznie redukuje obwody ciała. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny przyspieszony zostaje metabolizm. Napar wpływa również na perystaltykę jelit, usprawniając trawienie – co przeciwdziała wzdęciom i zaparciom.
Dodatkowe właściwości zielonej kawy
Napar z zielonej kawy ma właściwości oczyszczające i pobudzające, dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić kawę w ciemniejszej wersji. Charakteryzuje się mniejszą zawartością kofeiny (o około 5%). Sam kwas chlorogenowy ma duże znaczenie w chemoprewencji nowotworów. Zielona kawa wypływa też korzystnie na funkcjonowanie wątroby (ułatwia jej regenerację), zapobiega cukrzycy, wzmacnia odporność oraz przyspiesza metabolizm. Działa przeciwzapalnie i żółciopędnie. Poprawia stan kondycji psychicznej, sprawia, że czujemy się mniej zmęczeni, wpływa na jakość snu oraz zwiększa odporność na stres. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjnie, zapobiegając rozwojowi próchnicy. Sugerowane jest spożycie dwóch filiżanek dziennie - jednak żadna z nich nie powinna zastępować posiłku.
Jak parzyć zieloną kawę?
Ze względu na niezwykłą twardość ziaren wskazane jest kupowanie kawy w postaci świeżo zmielonej bądź przygotowanie ich do mielenia za pomocą moździerza. Optymalna dawka to 2-3 łyżeczki zalane wodą o temperaturze pomiędzy 80 a 90 stopni Celsjusza. Unikajmy ekspresów ciśnieniowych – wrzątek pozbawia mieszankę cennych właściwości zdrowotnych. Kawa będzie pozbawiona charakterystycznego dla palonej wersji naparu aromatu, a jej smak będzie przypominał raczej mocną zieloną herbatę. W zależności od ilości łyżeczek oraz rodzaju mieszanki możemy go nieco zmodyfikować. Jeżeli smak naparu w dalszym ciągu wydaje się zbyt cierpki, warto przełamać go odrobiną miodu.
Czytaj także:
Spalacz tłuszczu Eco&Fit BURNER z zieloną herbatą i kofeiną
Najważniejsze zalety surowego kakao
8 produktów na przyspieszenie metabolizmu