7 PRODUKTÓW, KTÓRE MUSISZ WYRZUCIĆ ZE SWOJEJ LODÓWKI (I KUCHENNYCH SZAFEK)!

Decydując się na prowadzenie zdrowego trybu życia, warto dokładnie przyjrzeć się swojej dotychczasowej diecie i wyeliminować z niej wszystkie szkodliwe produkty. Jeśli wyrzucisz je od razu z lodówki oraz kuchennych szafek, nie będziesz musiała testować swojej silnej woli, nawet jeśli najdzie Cię ochota na niezdrową przekąskę. No to… zaczynamy przegląd kuchennych zapasów!

 

Z tego wpisu dowiesz się:

  • dlaczego warto kupować wędliny od lokalnych dostawców
  • w jaki sposób szkodzi nam białe pieczywo
  • ile owoców powinno się znaleźć w dżemie dobrej jakości

1. Soki i napoje gazowane

Do posiłków pijesz soki albo nektary z kartonów? Kiedy dopada Cię pragnienie, chętnie gasisz je schłodzoną oranżadą z butelki? Wyrzuć je czym prędzej, a następnym razem do koszyka włóż wodę mineralną, najlepiej niegazowaną. W napojach kolorowych mieści się spora dawka białego cukru oraz innych substancji słodzących, które wpływają na osłabienie szkliwa zębów i powstawanie próchnicy. Niektóre ze składników mogą mieć także działanie rakotwórcze. Kolorowe oranżady nie mają żadnych wartości odżywczych, witamin ani minerałów i tylko pozornie zaspokajają pragnienie. Wydawać by się mogło, że o wiele zdrowszym wyborem będą soki owocowe. Okazuje się jednak, że te, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, są również w znacznym stopniu dosładzane, a ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy. Czujesz pragnienie? Zamiast chemicznie słodzonych napojów wybierz wodę, zieloną herbatę albo świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw.

 

2. Biała mąka

Białe pieczywo, ale też makaron, czy ryż są pozbawiane wszystkich cennych składników odżywczych. Zawierają śladowe ilości witamin i błonnika, a przy tym mają wysoki indeks glikemiczny, przez co powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego błyskawiczny spadek. W rezultacie nawet po zjedzeniu znacznej ilości tego typu pokarmów, szybko odczuwamy głód. Produkty takie zamień na makaron i pieczywo z pełnoziarnistej mąki, która jest źródłem błonnika, a także fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Wybieraj zatem chleb żytni, razowy, na zakwasie. Podobnie postępuj z makaronami, ryżem czy kaszą. Mąkę kupuj w wersji nieoczyszczonej, czyli takiej, która przed zmieleniem nie została pozbawiona okrywy nasiennej – jest ona bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

 

Jak pieczywo, to tylko pełnoziarniste

 

3. Warzywa z puszki

Poza sezonem, w którym świeże warzywa dostępne są w sklepach, zdarza Ci się sięgać po produkty w metalowych puszkach? Zanim ponownie włożysz je do swojego zakupowego koszyka, przyjrzyj się uważnie ich składowi. Mimo iż nie są one kaloryczne, zawierają często znaczne ilości sodu. Jego zadaniem jest przedłużenie daty ważności i wzbogacenie smaku, jednak zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do zwiększenia masy ciała. Wiele z nich zawiera także sztuczne barwniki i konserwanty. Warzywa z puszki możesz zastąpić zdrowszymi od nich mrożonkami, ewentualnie produktami pakowanymi w szklane słoiczki.

 

4. Dżemy

Wydawać by się mogło, że dżem to samo zdrowie – w końcu produkowany jest z owoców. To stwierdzenie bardzo często dalekie jest jednak od prawdy. Spora ilość dżemów kuszących ze sklepowych półek zawiera znaczne ilości cukru. Ten z kolei prowadzi nie tylko do nadwagi i cukrzycy, ale też powoduje próchnicę. Kupując dżem, warto zwracać uwagę na jego skład. Ten naprawdę dobry w 100 g produktu powinien zawierać 125 g owoców (które kurczą się w czasie obróbki).

 

5. Margaryna

Margaryna powstaje w wyniku sztucznego przetworzenia oleju roślinnego. Zawiera on szkodliwe tłuszcze trans, które są przyczyną wielu chorób i powodują podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi. Zamiast wyrobów masłopodobnych, wybieraj wytwarzane w naturalny sposób masło, które jest lekkostrawne, powstaje bez chemicznych dodatków oraz zawiera łatwo przyswajalne witaminy A i D.

 

6. Przetwarzane wędliny i sery

Fabrycznie pakowane wędliny i sery bardzo często zawierają różnego rodzaju substancje chemiczne. Konserwanty i barwniki mają na celu sprawić, że będą się one dobrze prezentować na sklepowych półkach, ich data przydatności będzie dłuższa, ale zawarta w nich sól spowoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Spożywanie tego typu wyrobów może prowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Staraj się kupować mięso na stanowiskach mięsnych, najlepiej od lokalnych przedsiębiorców

 

7. Słodycze, chipsy i słone przekąski

Zdecydowana większość tego typu przekąsek jest wysokokaloryczna i niezdrowa. Zawiera spore ilości soli oraz cukru, przy jednoczesnym braku wartości odżywczych. Substancje w ich składzie sprawiają, że nawet kilka minut po ich spożyciu odczuwamy ponownie głód, co skutkuje zjedzeniem jeszcze większej ilości kalorii i przybieraniem na wadze. Poza tym spożywane w nadmiarze mogą powodować zmiany skórne, różnego rodzaju choroby, psucie się zębów oraz złe samopoczucie. Jeżeli będziesz mieć ochotę na szybką przekąskę, zamiast czekolady czy batona, sięgnij po owoce, orzechy lub nasiona.

 

Czytaj także:

Te produkty udają, że są fit

Sposoby walki z podjadaniem

Jak schudnąć przy braku czasu

Produkty, które przyspieszą Twój metabolizm

Polskie superfoods

 


 

Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl