Olej konopny tłoczony na zimno 100ml
Pojemność: 100 ml
Nasze oleje tłoczymy w rodzinnej olejarni tradycyjnymi metodami.
Dzięki temu oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z polskich gospodarstw.
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olej konopny – właściwości zdrowotne
Konopie siewne to żadna nowość, a roślina znana ze swoich zalet leczniczych i włókienniczych już od 8500 lat. Niektórzy naukowcy twierdzą, że uprawiana jest nawet od 12 000 lat. Wyparta z czasem przez nowe produkty przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i przemysłowego, powróciła do łask by przypomnieć wszystkim o swoich drogocennych wartościach leczniczych i nie tylko.
Konopi siewnej nie należy mylić z konopią indyjską, bo choć podobne to zupełnie inne. Najwyższy czas odczarować hasło „konopie” aby zaczęły kojarzyć nam się także ze zdrowiem a nie tylko zakazaną używką.
Konopie siewne mają dużą zawartość CBD (kannabidiol) a przy tym nie zawierają THC, dlatego są zupełnie bezpieczne dla rzeczywistego postrzegania świata.
Oprócz właściwości prozdrowotnych konopie siewne posiadają bardzo cenną właściwość, oczyszczają skażone tereny z metali ciężkich i toksycznych substancji w gruncie. Pochłaniają również dwutlenek węgla z powietrza w trakcie wzrostu poprawiając w ten sposób jakość powietrza. Dzięki tym wszystkim zaletom, konopie siewne są jednymi z najbardziej ekologicznych roślin na świecie.
Drobne, beżowe, niewiele większe od główki zapałki nasion skrywają w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które przenoszą do oleju konopnego:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
- aż 60 unikatowych naturalnego pochodzenia kannabinoidów
- białko
- błonnik
- antyoksydanty
- witaminy E, C, A, K i witaminy z grupy B
- minerały: cynk, wapń, fosfor, magnez
Czym są naturalne kannabinoidy?
Każdy człowiek posiada w swoim organizmie coś takiego jak układ endokanaboidalny, którego zadaniem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie: wysypianie się, prawidłowy odpoczynek, regeneracja, wypieranie stresu, podnoszenie odporności. Aby wszystko działało jak należy, niezbędne są do tego endokannabinoidy. W warunkach sprzyjających organizm ludzki daje sobie radę z ich produkcją. Niestety współczesny tryb życia, ciągła gonitwa, stres na zbyt wysokim poziomie powodują niedobory endokannabinoidów.
I tu z pomocą przychodzi natura i konopie siewne, które zawierają naturalnego pochodzenia kannabinoidy.
Zawartość aż w 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, witamin E, C, A, K i z grupy B, antyoksydantów, to wszystko powoduje, że olej konopny potrafi naprawdę wiele:
- wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawia krążenie, wzmacnia serce, zapobiega zatorom i miażdżycy
- podnosi odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- chroni organizm przed tworzeniem się nowotworów
- wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, redukuje stres i zmęczenie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, pomaga ukoić skołatane nerwy i uporać się z bezsennością, a także ułatwia zasypianie
- pozytywnie wpływa na piękny i zdrowy wygląd skóry oraz włosów.
Jak stosować olej konopny?
Naturalny, nierafinowany olej konopny to wspaniały i niezastąpiony dodatek w każdej zdrowej kuchni. Wzbogaca wartości odżywcze sałatek, surówek, smoothies, sosów i past warzywnych. Z odrobiną natki pietruszki i czosnku staje się niezastąpionym dodatkiem do pieczywa.
Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego białka, olej konopny jest także idealnym dodatkiem w kuchni wegańskiej.
Pamiętaj, aby spożywać go na zimno i nie poddawać obróbce cieplnej, aby olej nie utracił swoich wartości odżywczych.
Miłośniczki naturalnej pielęgnacji wykorzystają go również jako kosmetyk: dodaj kilka kropli oleju do kremu lub balsamu, by ujędrnić i odżywić skórę. Możesz stosować go także do olejowania włosów lub w roli balsamu do ust.
PRODUKCJA
Do produkcji oleju konopnego wykorzystywane są nasiona z roślin hodowanych w Polsce. Nasiona poddawane są tłoczeniu na zimno, gdzie temperatura tłoczenia nie przekracza 38 stopni Celcjusza. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie swoje drogocenne wartości odżywcze.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce, w temperaturze 4-10 stopni Celcjusza i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia. Data ważności znajduje się na etykiecie produktu.
Skład produktu
Olej konopny – właściwości zdrowotne
Konopie siewne to żadna nowość, a roślina znana ze swoich zalet leczniczych i włókienniczych już od 8500 lat. Niektórzy naukowcy twierdzą, że uprawiana jest nawet od 12 000 lat. Wyparta z czasem przez nowe produkty przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i przemysłowego, powróciła do łask by przypomnieć wszystkim o swoich drogocennych wartościach leczniczych i nie tylko.
Konopi siewnej nie należy mylić z konopią indyjską, bo choć podobne to zupełnie inne. Najwyższy czas odczarować hasło „konopie” aby zaczęły kojarzyć nam się także ze zdrowiem a nie tylko zakazaną używką.
Konopie siewne mają dużą zawartość CBD (kannabidiol) a przy tym nie zawierają THC, dlatego są zupełnie bezpieczne dla rzeczywistego postrzegania świata.
Oprócz właściwości prozdrowotnych konopie siewne posiadają bardzo cenną właściwość, oczyszczają skażone tereny z metali ciężkich i toksycznych substancji w gruncie. Pochłaniają również dwutlenek węgla z powietrza w trakcie wzrostu poprawiając w ten sposób jakość powietrza. Dzięki tym wszystkim zaletom, konopie siewne są jednymi z najbardziej ekologicznych roślin na świecie.
Drobne, beżowe, niewiele większe od główki zapałki nasion skrywają w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które przenoszą do oleju konopnego:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
- aż 60 unikatowych naturalnego pochodzenia kannabinoidów
- białko
- błonnik
- antyoksydanty
- witaminy E, C, A, K i witaminy z grupy B
- minerały: cynk, wapń, fosfor, magnez
Czym są naturalne kannabinoidy?
Każdy człowiek posiada w swoim organizmie coś takiego jak układ endokanaboidalny, którego zadaniem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie: wysypianie się, prawidłowy odpoczynek, regeneracja, wypieranie stresu, podnoszenie odporności. Aby wszystko działało jak należy, niezbędne są do tego endokannabinoidy. W warunkach sprzyjających organizm ludzki daje sobie radę z ich produkcją. Niestety współczesny tryb życia, ciągła gonitwa, stres na zbyt wysokim poziomie powodują niedobory endokannabinoidów.
I tu z pomocą przychodzi natura i konopie siewne, które zawierają naturalnego pochodzenia kannabinoidy.
Zawartość aż w 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, witamin E, C, A, K i z grupy B, antyoksydantów, to wszystko powoduje, że olej konopny potrafi naprawdę wiele:
- wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawia krążenie, wzmacnia serce, zapobiega zatorom i miażdżycy
- podnosi odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- chroni organizm przed tworzeniem się nowotworów
- wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, redukuje stres i zmęczenie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, pomaga ukoić skołatane nerwy i uporać się z bezsennością, a także ułatwia zasypianie
- pozytywnie wpływa na piękny i zdrowy wygląd skóry oraz włosów.
Jak stosować olej konopny?
Naturalny, nierafinowany olej konopny to wspaniały i niezastąpiony dodatek w każdej zdrowej kuchni. Wzbogaca wartości odżywcze sałatek, surówek, smoothies, sosów i past warzywnych. Z odrobiną natki pietruszki i czosnku staje się niezastąpionym dodatkiem do pieczywa.
Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego białka, olej konopny jest także idealnym dodatkiem w kuchni wegańskiej.
Pamiętaj, aby spożywać go na zimno i nie poddawać obróbce cieplnej, aby olej nie utracił swoich wartości odżywczych.
Miłośniczki naturalnej pielęgnacji wykorzystają go również jako kosmetyk: dodaj kilka kropli oleju do kremu lub balsamu, by ujędrnić i odżywić skórę. Możesz stosować go także do olejowania włosów lub w roli balsamu do ust.
PRODUKCJA
Do produkcji oleju konopnego wykorzystywane są nasiona z roślin hodowanych w Polsce. Nasiona poddawane są tłoczeniu na zimno, gdzie temperatura tłoczenia nie przekracza 38 stopni Celcjusza. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie swoje drogocenne wartości odżywcze.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce, w temperaturze 4-10 stopni Celcjusza i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia. Data ważności znajduje się na etykiecie produktu.
Zalecane porcjowanie
Olej konopny – właściwości zdrowotne
Konopie siewne to żadna nowość, a roślina znana ze swoich zalet leczniczych i włókienniczych już od 8500 lat. Niektórzy naukowcy twierdzą, że uprawiana jest nawet od 12 000 lat. Wyparta z czasem przez nowe produkty przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i przemysłowego, powróciła do łask by przypomnieć wszystkim o swoich drogocennych wartościach leczniczych i nie tylko.
Konopi siewnej nie należy mylić z konopią indyjską, bo choć podobne to zupełnie inne. Najwyższy czas odczarować hasło „konopie” aby zaczęły kojarzyć nam się także ze zdrowiem a nie tylko zakazaną używką.
Konopie siewne mają dużą zawartość CBD (kannabidiol) a przy tym nie zawierają THC, dlatego są zupełnie bezpieczne dla rzeczywistego postrzegania świata.
Oprócz właściwości prozdrowotnych konopie siewne posiadają bardzo cenną właściwość, oczyszczają skażone tereny z metali ciężkich i toksycznych substancji w gruncie. Pochłaniają również dwutlenek węgla z powietrza w trakcie wzrostu poprawiając w ten sposób jakość powietrza. Dzięki tym wszystkim zaletom, konopie siewne są jednymi z najbardziej ekologicznych roślin na świecie.
Drobne, beżowe, niewiele większe od główki zapałki nasion skrywają w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które przenoszą do oleju konopnego:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
- aż 60 unikatowych naturalnego pochodzenia kannabinoidów
- białko
- błonnik
- antyoksydanty
- witaminy E, C, A, K i witaminy z grupy B
- minerały: cynk, wapń, fosfor, magnez
Czym są naturalne kannabinoidy?
Każdy człowiek posiada w swoim organizmie coś takiego jak układ endokanaboidalny, którego zadaniem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie: wysypianie się, prawidłowy odpoczynek, regeneracja, wypieranie stresu, podnoszenie odporności. Aby wszystko działało jak należy, niezbędne są do tego endokannabinoidy. W warunkach sprzyjających organizm ludzki daje sobie radę z ich produkcją. Niestety współczesny tryb życia, ciągła gonitwa, stres na zbyt wysokim poziomie powodują niedobory endokannabinoidów.
I tu z pomocą przychodzi natura i konopie siewne, które zawierają naturalnego pochodzenia kannabinoidy.
Zawartość aż w 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, witamin E, C, A, K i z grupy B, antyoksydantów, to wszystko powoduje, że olej konopny potrafi naprawdę wiele:
- wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawia krążenie, wzmacnia serce, zapobiega zatorom i miażdżycy
- podnosi odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- chroni organizm przed tworzeniem się nowotworów
- wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, redukuje stres i zmęczenie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, pomaga ukoić skołatane nerwy i uporać się z bezsennością, a także ułatwia zasypianie
- pozytywnie wpływa na piękny i zdrowy wygląd skóry oraz włosów.
Jak stosować olej konopny?
Naturalny, nierafinowany olej konopny to wspaniały i niezastąpiony dodatek w każdej zdrowej kuchni. Wzbogaca wartości odżywcze sałatek, surówek, smoothies, sosów i past warzywnych. Z odrobiną natki pietruszki i czosnku staje się niezastąpionym dodatkiem do pieczywa.
Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego białka, olej konopny jest także idealnym dodatkiem w kuchni wegańskiej.
Pamiętaj, aby spożywać go na zimno i nie poddawać obróbce cieplnej, aby olej nie utracił swoich wartości odżywczych.
Miłośniczki naturalnej pielęgnacji wykorzystają go również jako kosmetyk: dodaj kilka kropli oleju do kremu lub balsamu, by ujędrnić i odżywić skórę. Możesz stosować go także do olejowania włosów lub w roli balsamu do ust.
PRODUKCJA
Do produkcji oleju konopnego wykorzystywane są nasiona z roślin hodowanych w Polsce. Nasiona poddawane są tłoczeniu na zimno, gdzie temperatura tłoczenia nie przekracza 38 stopni Celcjusza. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie swoje drogocenne wartości odżywcze.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce, w temperaturze 4-10 stopni Celcjusza i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia. Data ważności znajduje się na etykiecie produktu.
FAQ
Olej konopny – właściwości zdrowotne
Konopie siewne to żadna nowość, a roślina znana ze swoich zalet leczniczych i włókienniczych już od 8500 lat. Niektórzy naukowcy twierdzą, że uprawiana jest nawet od 12 000 lat. Wyparta z czasem przez nowe produkty przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i przemysłowego, powróciła do łask by przypomnieć wszystkim o swoich drogocennych wartościach leczniczych i nie tylko.
Konopi siewnej nie należy mylić z konopią indyjską, bo choć podobne to zupełnie inne. Najwyższy czas odczarować hasło „konopie” aby zaczęły kojarzyć nam się także ze zdrowiem a nie tylko zakazaną używką.
Konopie siewne mają dużą zawartość CBD (kannabidiol) a przy tym nie zawierają THC, dlatego są zupełnie bezpieczne dla rzeczywistego postrzegania świata.
Oprócz właściwości prozdrowotnych konopie siewne posiadają bardzo cenną właściwość, oczyszczają skażone tereny z metali ciężkich i toksycznych substancji w gruncie. Pochłaniają również dwutlenek węgla z powietrza w trakcie wzrostu poprawiając w ten sposób jakość powietrza. Dzięki tym wszystkim zaletom, konopie siewne są jednymi z najbardziej ekologicznych roślin na świecie.
Drobne, beżowe, niewiele większe od główki zapałki nasion skrywają w sobie wiele cennych wartości odżywczych, które przenoszą do oleju konopnego:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3
- aż 60 unikatowych naturalnego pochodzenia kannabinoidów
- białko
- błonnik
- antyoksydanty
- witaminy E, C, A, K i witaminy z grupy B
- minerały: cynk, wapń, fosfor, magnez
Czym są naturalne kannabinoidy?
Każdy człowiek posiada w swoim organizmie coś takiego jak układ endokanaboidalny, którego zadaniem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie: wysypianie się, prawidłowy odpoczynek, regeneracja, wypieranie stresu, podnoszenie odporności. Aby wszystko działało jak należy, niezbędne są do tego endokannabinoidy. W warunkach sprzyjających organizm ludzki daje sobie radę z ich produkcją. Niestety współczesny tryb życia, ciągła gonitwa, stres na zbyt wysokim poziomie powodują niedobory endokannabinoidów.
I tu z pomocą przychodzi natura i konopie siewne, które zawierają naturalnego pochodzenia kannabinoidy.
Zawartość aż w 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, witamin E, C, A, K i z grupy B, antyoksydantów, to wszystko powoduje, że olej konopny potrafi naprawdę wiele:
- wpływa korzystnie na układ krwionośny, poprawia krążenie, wzmacnia serce, zapobiega zatorom i miażdżycy
- podnosi odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- chroni organizm przed tworzeniem się nowotworów
- wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, redukuje stres i zmęczenie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, pomaga ukoić skołatane nerwy i uporać się z bezsennością, a także ułatwia zasypianie
- pozytywnie wpływa na piękny i zdrowy wygląd skóry oraz włosów.
Jak stosować olej konopny?
Naturalny, nierafinowany olej konopny to wspaniały i niezastąpiony dodatek w każdej zdrowej kuchni. Wzbogaca wartości odżywcze sałatek, surówek, smoothies, sosów i past warzywnych. Z odrobiną natki pietruszki i czosnku staje się niezastąpionym dodatkiem do pieczywa.
Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego białka, olej konopny jest także idealnym dodatkiem w kuchni wegańskiej.
Pamiętaj, aby spożywać go na zimno i nie poddawać obróbce cieplnej, aby olej nie utracił swoich wartości odżywczych.
Miłośniczki naturalnej pielęgnacji wykorzystają go również jako kosmetyk: dodaj kilka kropli oleju do kremu lub balsamu, by ujędrnić i odżywić skórę. Możesz stosować go także do olejowania włosów lub w roli balsamu do ust.
PRODUKCJA
Do produkcji oleju konopnego wykorzystywane są nasiona z roślin hodowanych w Polsce. Nasiona poddawane są tłoczeniu na zimno, gdzie temperatura tłoczenia nie przekracza 38 stopni Celcjusza. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie swoje drogocenne wartości odżywcze.
WAŻNE!
Aby przyswoić z oleju to, co najlepsze, przechowuj go stale w lodówce, w temperaturze 4-10 stopni Celcjusza i zużyj najpóźniej w pół roku od daty wytłoczenia. Data ważności znajduje się na etykiecie produktu.