Ocena:

Miód rzepakowy

43,00 zł 43.00

Waga netto: 1000g

Miód rzepakowy kremowany to naturalny miód z małej rodzinnej pasieki w rejonie północnej Polski. Wyprodukowany przez pszczoły zbierające nektar z bogatozielonych terenów otoczonych licznymi lasami liściastymi i sosnowymi. Miód rzepakowy powinien znaleźć się w domu każdego, kto ceni produkty naturalne wyprodukowane w zgodzie z naturą. Miód rzepakowy kryje w sobie niepowtarzalny, delikatny smak nasłonecznionych kwiatów rzepaku. Sprzyja regeneracji organizmu, a także podnosi jego odporność. Proces kremowania powoduje, że nasz miód rzepakowy jest puszysty i miękki. Idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, naleśnikach. Dodany do wody z cytryną tworzy napój zdrowotny.

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
szt.: ilość
Otrzymasz 215 pkt [?] jeżeli kupisz ten produkt
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 99 zł Sprawdź koszty dostawy.
Masz aż 60 dni na zwrot produktów!
Więcej informacji znajdziesz tutaj

Szczegóły produktu

Miód rzepakowy nektarowy - właściwości i składniki

Miód rzepakowy jest pierwszym miodem wczesnowiosennym. Powstaje ze słonecznie ubarwionych kwiatów rzepaku. Niby taka pospolita roślina uprawna, a jednak skrywa niesamowitą moc, którą przenosi do miodu jak i oleju rzepakowego.

W podstawowym składzie miodu śmiało można wymienić:

  • bor, jako niezbędny minerał do zachowania równowagi w organizmie, wykorzystywany głównie do budowy tkanki kostnej
  • witaminy z grupy B, K, witaminę C
  • takie minerały jak żelazo, potas, magnez
  • kwasy fenolowe.

Gdy tylko pola pokrywają się żółtymi gęstymi kobiercami na przełomie kwietnia i maja, wabią intensywnym zapachem rzepaku okoliczne pszczoły, a miód rzepakowy skrywa w sobie wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka:

  • wspiera w walce ze stresem, wyczerpaniem psychicznym i fizycznym
  • wspiera w leczeniu chorób serca i układu krążenia
  • łagodzi niekorzystne objawy ze strony układu oddechowego
  • wspomaga wątrobę i nerki w procesie detoksykacji i oczyszczania organizmu
  • przyspiesza procesy gojenia po operacjach, zabiegach, uszkodzeniach naskórka
  • łagodzi przebieg chorób skórnych
  • przyspiesza regenerację po dużym wysiłku fizycznym, wyczerpaniu
  • reguluje pracę układu krwionośnego, pokarmowego

Miód rzepakowy – przeznaczony dla…

Jeżeli borykasz się na co dzień ze stresem, wyczerpaniem psychicznym i fizycznym, koniecznie zaopatrz swoją domową spiżarnię w miód rzepakowy. Słoik miodu o masie 1 kg starczy Ci na długo. Śmiało możesz przechowywać go w domu, normalnie z niego korzystając, przez okres 2 lat od daty produkcji. Najlepiej przysłuży się w czasie jesienno-zimowym, w sezonie gryp, przeziębień, angin jako domowy i zdrowy środek na podniesienie odporności a także w trakcie leczenia różnych infekcji. W okresie wiosennym i letnim będzie stanowił idealny dodatek do wody i napojów elektrolitycznych.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Na rynku nie brakuje nieuczciwych sprzedawców handlujących oszukanym syntetycznym miodem, który nie ma żadnych właściwości dobroczynnych dla organizmu a i walory smakowe dalece odbiegają od naturalnych. Cena jest kusząca, ale przecież nie o to chodzi. Jak miód to tylko naturalny pszczeli. Prawdziwy miód rzepakowy bardzo szybko krystalizuje. Miód po przelaniu do słoika pozostawia wzniesienie na powierzchni (górkę)a sztuczny dołek (zagłębienie) na powierzchni miodu. Z kolei miód wlany do szklanki z wodą powinien osiąść na dnie szklanki i bardzo długo się rozpuszczać. Nawet mieszanie łyżeczką nie przyspiesza zbytnio procesu rozpuszczania, co w przypadku miodu syntetycznego wygląda zupełnie przeciwnie. Ten sztuczny rozpuszcza się bardzo szybko, jak zwykły cukier. Jeżeli chcesz aby miód rozpuścił się w wodzie, zostaw go na noc, a rano będziesz mieć gotowy napój.

Kremowanie miodu – co to takiego?

Z czasem wszystkie naturalne miody krystalizują, wcześniej czy później, ale to proces nieunikniony. Miód rzepakowy krystalizuje bardzo szybko, staje się wtedy twardy i trudny do wydobycia ze słoika. Można temu zapobiec kremując miody. I nikt nie ma tu na myśli smarowania miodu kremem ☺ Kremowanie miodu to nic innego jak długotrwałe, ale delikatne mieszanie miodu w niskiej temperaturze, poniżej 40 stopni Celcjusza, aby nie utracił swoich odżywczych i zdrowotnych właściwości. Miód kremowany jest puszysty, lekki i miękki. Z dużą łatwością można go wydobyć ze słoika i rozsmarować na kromce chleba, gofrach, naleśnikach.

Miód rzepakowy – jak i gdzie stosować

Zastosowanie spożywcze:

  • idealne smarowidło do kanapek jako alternatywa dla dżemów i kremów orzechowych
  • pyszny dodatek do gofrów, naleśników
  • jako słodziwo do twarożków białych
  • jako jeden z nieodzownych elementów „mikstury odpornościowej”: sok z cytryn, imbir, czosnek i miód
  • jeden z trzech podstawowych składników energetycznego napoju po nocy: woda z miodem, do której po rozpuszczeniu się miodu dodaje się cytryny
  • dodatek do domowej produkcji napoju izotonicznego: woda z miodem, sok z cytryny i szczypta soli
  • jako idealny zdrowy zamiennik cukru białego
  • jako dodatek do koktajlu proteinowego: koktajl proteinowy, mleko lub woda, miód, masło orzechowe – blender – koktajl gotowy

Zastosowanie kosmetyczne:

  • do smarowania na rany – przyspiesza ich gojenie ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • zmniejsza pojawianie się blizn i przebarwień potrądzikowych
  • działa nawilżająco i regeneracyjnie jako naturalna odżywka do ust, szczególnie w okresie letnim i zimowym
  • włosom, miód rzepakowy przywraca elastyczność i nawilżenie, nadaje połysk.

Wartość odżywcza w 100g:

KUP TERAZ

KUP TERAZ

KUP TERAZ

Projekt i wdrożenie: INTLE
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl