Każdego dnia zastanawiam się jak podnieść odporność organizmu, aby wiosną czy jesienią nie dopadła mnie i moich bliskich grypa sezonowa lub inne choróbsko. Jak wzmocnić organizm aby wesprzeć go walce z chorobami autoimmunologicznymi. Jak skutecznie opóźnić proces starzenia skóry i całego organizmu. Mam świadomość, że zdrowy tryb życia, sport, prawidłowe odżywianie się, zbilansowana dieta mają zbawienny wpływ na poruszone zagadnienia. A co w sytuacji kiedy zapotrzebowanie organizmu jest wyższe na witaminy i substancje odżywcze od tego co daje moja dieta? Suplementacja jest bardzo pomocnym i dobrym rozwiązaniem, o ile suplementy po które się sięga są wysokiej jakości. Nie zawierają wypełniaczy, substancji przeciwzbrylających i wielu innych niepotrzebnych składników. W tym artykule skupię się na Witaminie C, witaminie życia i młodości i bioflawonoidach.
Z tego wpisu dowiesz się:
- czym jest Witamina C
- czym są bioflawonoidy
- jak pozytywnie Witamina C wzbogacona bioflawonoidami wpływa na organizm
- gdzie w przyrodzie występuje Witamina C, a gdzie bioflawonoidy
Witamina życia i młodości
Witamina C (kwas askorbinowy) uznawana jest za witaminę życia i młodości. Ma olbrzymie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Od dawna wiadomo, że witamina C podnosi odporność, wspomaga w leczeniu wielu chorób, łagodzi ich przebieg i skraca czas trwania. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, a także pozytywnie wpływa na przemianę materii. Opisana poniżej Witamina C wzmocniona jest bioflawonoidami pozyskiwanymi z gorzkiej pomarańczy. Samo zdrowie.
Dobroczynny wpływ Witaminy C na organizm
- wykazuje się silnym działaniem antywirusowym.
- jest silnym antyoksydantem i odgrywa ważną rolę w procesie przyswajania żelaza.
- stymuluje produkcję kolagenu, a co za tym idzie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie kości, stawów oraz zdrowy wygląd skóry i włosów.
- pełni istotną rolę w walce ze stresem, pomaga obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu) we krwi a także zmniejsza uczucie zmęczenia.
Witamina C jest witaminą wszędobylską. Występuje zarówno w warzywach, owocach, ziołach, ale także w nabiale i mięsie. Można śmiało uznać ją za witaminę BARDZO SMACZNĄ pomimo jej kwaśnego smaku w czystej postaci :)
Witamina C - w 100 g świeżego produktu zawiera się:
- owoce
- owoce rokitnika jadalnego 405 - 1100 mg
- owoce dzikiej róży 250 - 800 mg
- czarna porzeczka 150 - 300 mg
- kiwi 84 mg
- truskawki 46 - 90 mg
- cytryna 40 - 60 mg
- owoce czarnego bzu 36 mg
- pomarańcza 30 - 50 mg
- grejpfrut 30 - 70 mg
- maliny 19 - 37 mg
- pigwa 15 mg
- jabłka 0,5 - 20 m
- warzywa
- natka pietruszki 269 mg
- papryka żółta (najwięcej Witaminy C), czerwona (mniej Witaminy C), zielona (najmniej Witaminy C) 125 - 200 mg
- kalarepa 70 - 100 mg
- brukselka 65 - 145 mg
- szpinak 40 - 84 mg
- kapusta 37 - 70 mg
- ziemniaki młode 20 - 33 mg
- pomidor 5 - 33 mg
- buraki 8 mg
- mięso
- mięso z gęsi 7,2 mg
- podroby drobiowe 6,5 mg
- pierś z kaczki 6,2 mg
- wieprzowina, wołowina 0 mg
Pamiętajmy jednak o tym, aby korzystać z dobrodziejstw natury w racjonalny sposób. Jedzmy warzywa i owoce sezonowe, najlepiej ze sprawdzonych źródeł :)
Bioflawonoidy cytrusowe
Idealnym dopełnieniem Witaminy C są bioflawonoidy cytrusowe (z gorzkiej pomarańczy), naturalne antyoksydanty, które w naturze zazwyczaj występują razem, tworząc zgrany duet. Flawonoidy nadają światu barw, malując owoce i warzywa na różne kolory i chroniąc je przed różnymi chorobami, grzybami. W organizmie ludzkim są w stanie zdziałać znacznie więcej. Posiadają wiele zalet.
Dobroczynny wpływ BIOFLAWONOIDÓW na organizm
- są silnym antyoksydantem, wychwytują i neutralizują nadmiar wolnych rodników, wytwarzanych podczas różnych procesów naturalnych w organizmie a przyczyniających się między innymi do otyłości, miażdżycy, stresu.
- działają przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
- uszczelniają naczynia krwionośne, wspierają w walce z cukrzycą i nadciśnieniem.
- potrafią wytworzyć tarczę ochronną dla wątroby.
- koją skołatane nerwy.
- działają przeciwgorączkowo, przeciwalergicznie.
- działają przeciwobrzękowo poprzez hamowanie syntezy histaminy.
- stanowią także wsparcie podczas uzupełniania niedoboru estrogenów pełniąc funkcję fitoestrogenów.
Obecność kwasu askorbinowego i bioflawonoidów w spożywanych warzywach, owocach zazwyczaj nie zaspakaja dobowego zapotrzebowania organizmu na witaminę C, dlatego wychodzimy Tobie naprzeciw z produktem Witamina C Plus i IMMUNO Max. Są to produkty najwyższej jakości.
Witamina C Plus zawiera czystą Witaminę C w dawce 1000 mg i naturalne bioflawonoidy cytrusowe w dawce 25 mg w 1 kapsułce.
IMMUNO - Max zawiera czystą Witaminę C w dawce 1000 mg, naturalne bioflawonoidy w dawce 25 mg i cynk w dawce 15 mg.
WITAMINA C + BIOFLAWONOIDY cytrusowe = ODPORNOŚĆ i ZDROWIE
Witamina C i bioflawonoidy cytrusowe stanowią idealny duet. Ten DUET na pewne pomoże w zadbaniu o odporność i zdrowie długoterminowo.
Zobacz także:
Jak dietą poprawić samopoczucie, pamięć i cerę
Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze
8 produktów, które przyspieszą Twój metabolizm
Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety i mężczyźni dbający o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.