Chcesz wiedzieć jak ją przygotować? Zaczynamy!
Migdałowa owsianka z jabłkami i imbirem
To pierwsza pyszna propozycja, którą przygotujesz w niecałe 5 minut. Właśnie tyle, ile gotuje się owsianka!
Na 1 porcję potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mleka migdałowego,
- mały kawałeczek świeżego imbiru,
- 3- 4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżeczkę chrupiącego masła orzechowego,
- opcjonalnie syrop klonowy albo erytrytol.
Zagotuj płatki owsiane na mleku roślinnym i pod koniec gotowania dodaj starty na tarce imbir. Połóż na nich pokrojone w plasterki jabłko. Dodaj masło migdałowe i polej syropem klonowym albo dosyp erytrytolu.
Owsianka pistacjowo-malinowa
Połączenie pistacji z malinami? Na samą myśl cieknie ślinka! Żeby zrobić to cudo potrzebujesz:
- 1, 5 szklanki odtłuszczonego mleka (krowiego lub sojowego),
- 3-4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
- 2 łyżek malin mrożonych,
- łyżeczki masła pistacjowego,
- odżywki białkowej waniliowej.
Zagotuj płatki owsiane na mleku i dodaj maliny mrożone. Dzięki temu nie musisz ich rozmrażać. Kiedy owsianka trochę ostygnie dodaj masło pistacjowe i odżywkę białkową. Smacznego!
Owsianka z truskawkami i czekoladą
Brzmi jak połączenie śniadanie idealne, prawda? Startujemy!
Weź:
- 1,5 szklanki waniliowego mleka migdałowego,
- 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- łyżeczkę Kremu NUTFILL,
- łyżkę Koktajlu Protein Wanilia,
- pół szklanki mrożonych truskawek.
Zagotuj płatki owsiane na mleku migdałowym. Dodaj koktajl białkowy i truskawki. Całość przelej do miseczki i nałóż na to łyżeczkę kremu czekoladowego. Smacznego!
Owsianka na słono z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Na słono?! Jasne, że tak! Przecież nie każdy lubi słodkie śniadania. Potrzebujesz do niej:
- 1,5 szklanki wody,
- 3-4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
- garści jarmużu,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- przyprawy w zależności jakie lubisz (oregano, sproszkowany czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku),
- łyżeczkę oleju z czarnuszki.
Do garnka wsyp płatki owsiane, jarmuż, pokrojone na połówki pomidorki. Zalej wodą i gotuj aż pomidory zmiękną. Dosyp przyprawy i wymieszaj. Zestaw z ognia i przełóż do miseczki. Zaczekaj aż trochę ostygnie i na koniec polej olejem z czarnuszki.
Owsianka wytrawna z awokado i suszonymi pomidorami
Druga opcja dla fanów słonych, sycących śniadań:
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- 200ml wody,
- ½ awokado,
- 3 suszone pomidory,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- garść świeżej rukoli,
- 1 łyżka siemienia lnianego lub pestek z dynii,
- 1 łyżeczka oleju rydzowego albo z czarnuszki,
- opcjonalnie zioła i płatki chilli.
Płatki zalej wodą i ugotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem, opcjonalnie ulubionymi przyprawami i ziołami. Przełóż do miseczki, następnie wymieszaj z pokrojonym awokado i suszonymi pomidorami. Posyp szczypiorkiem, ziarnami i opcjonalnie płatkami chilli. Na koniec polej po wierzchu olejem. Do owsianki możesz też dodać jajko sadzone na wodzie lub zdrowym oleju.
Zdrowe śniadanie to podstawa udanego dnia! Szczególnie w zimie polecamy zaczynać dzień ciepłym posiłkiem, takim jak bogata w białka i błonnik owsianka, bo cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny. Smacznego i powodzenia!