Co to jest dieta redukcyjna?
Dieta redukcyjna jest planem odżywiania, który zakłada wprowadzenie deficytu energetycznego. Spadek masy następuje dzięki temu, że organizmowi dostarcza się mniej kalorii, niż wynosi jego zapotrzebowanie. W odpowiednio ułożonej diecie redukcyjnej, jadłospis odzwierciedla zasady zdrowego odżywiania, wprowadzając przy tym ograniczoną kaloryczność posiłków. Dieta niskoenergetyczna charakteryzuje się także wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz zmniejszeniem ilości spożywanych węglowodanów prostych.
Jak działa dieta redukcyjna?
Dzięki obniżeniu ilości spożywanych kalorii poniżej naszego dziennego zapotrzebowania następuje stopniowa redukcja masy ciała. Dieta redukcyjna nie może być zbyt radykalna. Chudnięcie powinno odbywać się w stabilnym tempie, a prawidłowy spadek masy to 0,5 - 1 kg tygodniowo. Dążąc do tego celu, należy zastosować główną zasadę, którą wprowadza dieta redukcyjna. Jadłospis należy ułożyć tak, by dostarczona ilość kalorii była niższa o 500-1000 kcal od zapotrzebowania. Dzięki temu plan żywieniowy jest dostosowany do indywidualnych potrzeb, a zbędne kilogramy tracone są w sposób skuteczny i bezpieczny.
Ile kalorii na redukcji?
Właściwe obliczenie ile kalorii dziennie może spożyć w ramach diety redukcyjnej ma ogromne znaczenie dla efektów. Jeżeli organizm będzie miał dostarczaną zbyt dużo ilość energii, spadek masy będzie powolny, co może mieć działanie demotywujące, a nawet zachęcające do dalszych wysiłków. Jeśli natomiast kaloryczność będzie zbyt niska, może odbić się negatywnie na stanie zdrowia. Zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć korzystając z jednego z dostępnych kalkulatorów, warto jednak rozważyć konsultację z dietetykiem. Specjalista nie tylko dokona stosownych obliczeń, ale także udzieli wskazówek, jak w konkretnym przypadku powinna wyglądać dieta redukcyjna, co jeść, a czego unikać.
Jak ułożyć dietę redukcyjną?
Spontaniczność jest świetna, ale na diecie lepiej sprawdza się wdrożenie planu. Ustalając zawczasu, jak będzie przebiegać dieta redukcyjna na 7 dni do przodu, łatwiej będzie trzymać się jej założeń i unikać pokus. Planując posiłki należy pamiętać, że mimo obniżonej kaloryczności muszą być one zróżnicowane i pełnowartościowe. W ciągu dnia należy spożyć 4-5 niewielkich posiłków i wypić przynajmniej 1,5 litra płynów.
Dieta redukcyjna: jadłospis
Poza tym, że muszą spełniać restrykcje, które zakłada dieta redukcyjna, posiłki powinny być proste w przygotowaniu i smaczne. Przykładowy jadłospis dla dziennego zapotrzebowania na kaloryczność 1600 kcal wygląda następująco:
- Śniadanie: kanapka z wędliną i sałatka z pomidorów,
- II śniadanie: twarożek z jabłkiem i cynamonem,
- Obiad: kotlety mielone z płatkami owsianymi, bukiet jarzyn,
- Podwieczorek: koktajl białkowy,
- Kolacja: chleb żytni razowy z pastą twarogową.
Jak zwiększyć skuteczność diety redukcyjnej?
Dieta redukcyjna najskuteczniej zadziała połączona z planem treningowym. Wysiłek można dostosować do własnych możliwości i potrzeb, a z pewnością zaowocuje nie tylko spadkiem masy ciała, ale także poprawą wyglądu sylwetki.