OLEJ LNIANY Z CZARNUSZKĄ I JEGO WPŁYW NA ZDROWIE

Każdy z nas przynajmniej raz słyszał o tym, że olej lniany tłoczony na zimno jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle zdrowy. Biorąc pod uwagę to, z jakich składników tłoczone są oleje, każdy z nich posiada nieco inne właściwości i przeznaczenie. Jak działa olej lniany z czarnuszką? Zapraszamy do lektury!

 

Olej lniany z czarnuszką to połączenie cennych darów natury, które w efekcie dają produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Olej z nasion lnu i czarnuszki zawiera mnóstwo fitoskładników, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Są skarbnicą witamin i kwasów tłuszczowych. Poprawiają stan skóry i włosów, usprawniają pracę serca i mózgu. Przeciwdziałają rozwojowi chorób układu krążenia i wspierają układ nerwowy.

Jak działa olej lniany z czarnuszką?

W oleju z czarnuszki i lnu znajduje się mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich połączenie stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. W jego składzie znajduje się nawet kwas eikozadienowy oraz szereg witamin i soli mineralnych. Oleje te działają antyoksydacyjnie, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie organizmu. Niwelują stany zapalne w organizmie, czyli źródło powstawania wielu chorób. Można też mówić o właściwościach przeciwgorączkowych, przeciwwrzodowych i przeciwalergicznych. Spożywanie oleju lnianego z czarnuszką działa ochronnie na wątrobę i nerki, obniża też poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy. Po olej z czarnuszki i lnu warto sięgać w celu obniżenia ciśnienia krwi, bo działa on hipotensyjnie. Posiada też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. 

 

 

Na tym nie koniec ,,dobroczynnych” właściwości oleju. Wykazuje on bowiem działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy i rozrzedza wydzielinę znajdującą się w drogach oddechowych. Może być też stosowany jako naturalny kosmetyk, pomoże przy trądziku, grzybicy, łupieżu, ukąszeniach owadów, zmianach alergicznych, AZS.

Do czego dodawać olej lniany z czarnuszką?

Olej lniany z czarnuszką ma szerokie zastosowanie, ale jeśli chce się zachować wszystkie jego cenne właściwości, to powinno się używać go wyłącznie na zimno. Obróbka termiczna niszczy witaminy i uszkadza kwasy tłuszczowe, czyli najważniejsze składniki tego pysznego daru natury. Olej jest bardzo smaczny, można spożywać go nawet bez żadnych dodatków. Świetne sprawdzi się także jako składnik sałatek, surówek, dipów, sosów. Można nim skrapiać przekąski przygotowane na zimno lub polewać przestygnięte potrawy. Połączenie oleju lnianego z czarnuszką sprawia, że powstała mieszanka smakowa pasuje idealnie do pieczywa, białego sera czy gotowanych/grillowanych warzyw.

Jak przechowywać olej lniany z czarnuszką?

Jedną z najważniejszych kwestii jest przechowywanie tego typu produktów. Ważne, aby po otwarciu butelki z olejem zimnotłoczonym przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, chroniąc przed promieniowaniem słonecznym. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie oleju w ciemnej butelce i trzymanie jej po otwarciu w lodówce. Olej tłoczony na zimno powinien być spożyty w ciągu trzech miesięcy od wytłoczenia.

Spodobał się Tobie artykuł?
Chcesz otrzymywać więcej podobnych treści? Podaj swój adres e-mail, a podeślemy Ci coś ciekawego :)
© Eco&Fit 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl