Mniszek lekarski – słońce w dzikim ogrodzie matki Natury

Pięknie mai się maj, przyroda budzi się do życia a wraz z nią my, jako jej nieodzowny element. Z przyjemnością parzymy na kwiaty na łąkach, miejskich trawnikach, słuchamy świergotu ptaków, bzyczenia zapracowanych pszczół. O dziwo znajdujemy nawet chwilę aby się zatrzymać i łapać zapachy wiosny, bo przecież natura ma nam tyle do zaoferowania, chociażby taki pospolity mlecz…

Z tego wpisu dowiesz się:

  • czym jest mniszek lekarski
  • jakie ma właściwości lecznicze
  • gdzie i kiedy należy go zbierać
  • jak wykorzystywać zebrane jego części zielone, kwiatowe jak i korzeń
  • co można przygotować z mniszka lekarskiego

 

Mniszek - skrywane wartości

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), pospolicie nazywany mleczem, prawdopodobnie z powodu sączenia się białego lepkiego „mleczka” z łodyżki po zerwaniu kwiatu. I tu uwaga, owe „mleczko” pozostawia trwałe plamy na odzieży, tak więc uwaga podczas zbierania.

Mniszek rozpoczyna kwitnienie już w kwietniu, ale to maj jest miesiącem, w którym kwiaty są najpełniejsze, najwartościowsze,  a roślina pozbawiona jest goryczy. To właśnie w maju mniszek wypełnia słonecznym żółtym kolorem łąki, miastowe trawniki, parki, przydrożne rowy.  Jest nie tylko pięknie wyściełającym trawniki  kwiatem i podstawą wianków majowych, ale i wartościowym ziołem. Ci, którzy traktują mniszek  jako chwast, nie mają raczej pojęcia o jego leczniczych właściwościach, walorach smakowych i o tym, że jest źródłem pokarmowym dla pszczół, produkujących z niego pyszny i zdrowy MIÓD MNISZKOWY.

 

WŁAŚCIWOŚCI MNISZKA LEKARSKIEGO:

  • przeciwnowotworowe
  • przeciwcukrzycowe
  • moczopędne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne (ból gardła, kaszel)
  • dolegliwości żołądkowe
  • przeciwmiażdżycowe
  • stany zapalne skóry

 

 

Właściwości przeciwnowotworowe – kanadyjscy lekarze, prowadzący badania nad działaniem ziół, w tym mniszka lekarskiego, na stan zdrowia u chorujących na nowotwory, zauważyli że napar z mniszka lekarskiego działa korzystnie u wielu pacjentów.

Właściwości przeciwcukrzycowe – mniszek lekarski zawiera w sobie INULINĘ, naturalny błonnik i prebiotyk, który pozytywnie wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu.  Ma lekko słodki smak, charakteryzuje się niskim IG (indeksem glikemicznym) i nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy we krwi, wręcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Stosowanie inuliny w żywności jest idealnym rozwiązaniem dla diabetyków.

Właściwości moczopędne – mniszek ma działanie odtruwające i oczyszczające organizm ze szkodliwych związków powstających w wyniku procesów metabolicznych. Ziołolecznictwo zaleca stosowanie mniszka lekarskiego pod różną postacią w zaburzeniach pracy nerek, w obrzękach spowodowanych zaburzeniami pracy nerek, reumatyzmie, dnie moczanowej, otyłości.

Właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne – mniszek lekarskie pod postacią naparu z suszu, syropu stosowany jest w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych (ból gardła, krtani, kaszel), stanach zapalnych skóry.

 

GDZIE, KIEDY I CO NALEŻY ZBIERAĆ

Do celów leczniczych wykorzystuje się praktycznie całą roślinę, począwszy od korzenia a skończywszy na koszyczku kwiatowym. Różne elementy rośliny zbiera się w różnych porach roku.

Korzenie, jako susz, zbierane są w okresie jesiennym. Umyte i wysuszone w przewiewnym pomieszczeniu stanowią podstawę dla naparów i herbatek.

Młode pędy zielone, jeszcze przed otwarciem koszyczków kwiatowych, ścina się tuż nad ziemią wiosną, suszy w przewiewnym pomieszczeniu i wykorzystuje do herbatek leczniczych.

Rozkwitnięte koszyczki kwiatowe zbieramy wiosną, najlepiej w maju. Suszone w przewiewnym miejscu płatki posłużą jako dodatek do herbatek ziołowych i naparów. Całe koszyczki kwiatowe stosuje się do produkcji syropu leczniczego, nazywanego także „miodkiem mniszkowym”.

Nie muszę przypominać, ale i tak to zrobię, że najwartościowsze rośliny to są te, które zbierane są z dala od miast, fabryk, czy nawet pól. Najlepszym miejscem są dzikie łąki, obrzeża lasów, miejsca które nie są skażone metalami ciężkimi, pestycydami.

 

 

MIÓD MNISZKOWY

Należy również pamiętać o pysznym i zdrowym miodzie mniszkowym, wyprodukowanym przez najbardziej zapracowane istoty jakimi są pszczoły. Miód mniszkowy charakteryzuje się bogatym w Witaminy B2 i C, minerały, białka, karotenoidy i triterpeny składzie. Zawiera także żelazo, potas, mangan, fosfor, cukry proste takie jak fruktoza i glukoza.  W składzie miodu mniszkowego znajdziemy także cholinę, która ma zbawienny wpływ na wątrobę.

Miód mniszkowy jest często wykorzystywany w przemyśle leczniczym, ale nie należy ze spożyciem tego typu miodu czekać do momentu aż do domu zawita przeziębienie. Korzystaj z niego przez cały rok, dodając go do koktajli białkowych, koktajli owocowych, wody z cytryną, kawy, letniej herbaty.

Wspiera leczenie:

  • choroby serca
  • choroby wątroby i woreczka żółciowego
  • problemy z trawieniem, nadkwaśność i refluks kwasów żołądkowych
  • choroby nerek
  • niedokrwistość
  • stany zapalne dróg moczowych
  • reumatyzm
  • niska odporność organizmu, osłabienie
  • długotrwała kuracja antybiotykowa (działa osłonowo)

 CO MOŻNA ZROBIĆ Z MNISZKA LEKARSKIEGO

 

Syrop leczniczy zawiera cenne minerały i witaminy. Pozyskiwany jest z w pełni rozkwitniętych koszyczków kwiatowych, zbieranych najlepiej w maju, aby roślina pozbawiona była goryczki. Działa leczniczo w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, przeziębieniach.

Przygotowanie syropu

  • 1 litr kwiatów (około 500 sztuk koszyczków kwiatowych)
  • 2 cytryny
  • 1 kg ksylitolu (lub cukru)
  • 1 litr wody

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • kwiaty zbieramy w słoneczny majowy dzień (same koszyczki kwiatowe bez łodyżek)
  • rozkładamy kwiaty na białym papierze, aby wszyscy mieszkańcy kwiatków zdążyli opuścić swoje kryjówki przed wrzuceniem kwiatów do wody
  • kwiaty gotujemy w wodzie na małym ogniu przez 15 min
  • odstawiamy garnek w chłodne miejsce na dobę (24 godziny)
  • po upływie doby odcedzamy wywar przez sito
  • dodajemy sok z 2 cytryn i ksylitol (lub cukier)
  • gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji lanego miodu (około 2 godziny)
  • rozlewamy do słoiczków i NA ZDROWIE :)

 

Wino z płatków kwiatów mniszka lekarskiego jest wbrew pozorom bogate w Witaminy A, D, E,  flawonoidy i sole mineralne. Stymuluje produkcję kwasów żołądkowych i wspiera wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Przygotowanie wina

  • 2 litry płatków kwiatowych
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 kg ksylitolu (lub cukru)
  • 3 litry wrzącej wody
  • 1 łyżeczka drożdży winnych
  • 200 g rodzynek

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • kwiaty zbieramy w słoneczny majowy dzień (same koszyczki kwiatowe bez łodyżek)
  • rozkładamy kwiaty na białym papierze, aby wszyscy mieszkańcy kwiatków zdążyli opuścić swoje kryjówki przed oddzielaniem płatków od koszyczków
  • do głębokiego garnka wrzucamy płatki kwiatowe, pokrojone obrane ze skórki pomarańcze, rodzynki i zalewamy 2 litrami wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu
  • w międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy: do 1 litra wrzącej wody wsypujemy 1 kg ksylitolu (lub cukru) i gotujemy na wolnym ogniu, studzimy
  • po upływie 3 dni odcedzamy wywar z kwiatów i przelewamy do gąsiora, dodajemy syrop cukrowy, sok z cytryny i drożdże winiarskie, mieszamy wszystko
  • po 6-8 tygodniach wino gotowe
  • NA ZDROWIE

Wino z korzeni mniszka lekarskiego działa odtruwająco i ułatwia trawienie, wspiera w niedomaganiach wątroby, otyłości i reumatyzmie. Wystarczy pić 2-3 dziennie po posiłku po małym kieliszku (około 25 ml).

Przygotowanie wina

  • 50 g rozdrobnionych wysuszonych korzeni
  • 3/4litra białego wina winogronowego

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • Zalewamy 50 g rozdrobnionych wysuszonych korzeni mniszka lekarskiego białym winem i zostawiamy na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Codziennie należy wstrząsnąć.
  • NA ZDROWIE

Nalewka z mniszka lekarskiego wspiera leczenie stanów zapalnych dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego.

Przygotowanie nalewki

  • 5 dag płatków kwiatowych mniszka
  • 150 g miodu akacjowego (może być mniszkowy)
  • 1 litr wódki

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • kwiaty zbieramy w słoneczny majowy dzień (same koszyczki kwiatowe bez łodyżek)
  • rozkładamy kwiaty na białym papierze, aby wszyscy mieszkańcy kwiatków zdążyli opuścić swoje kryjówki przed oddzielaniem płatków od koszyczków
  • oddzielamy płatki kwiatowe od koszyczków
  • zalewamy płatki wódką i wystawiamy na słońce na 3 tygodnie
  • po upływie 3 tygodni odcedzamy, dodajemy miodu i całość mieszamy
  • nalewka będzie najlepsza i najwartościowsza po upływie 6 miesięcy
  • NA ZDROWIE

Zielony koktajl z liści mniszka lekarskiego jest idealny dla tych, którzy walczą z nadwagą, pragną oczyścić organizm z toksyn, złogów. Liście mniszka wykazują się działaniem detoksykacyjnym i dodatkowo wspomagają odchudzanie. 

Przygotowanie koktajlu

  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 gruszka
  • kilka - kilkanaście młodych liści mniszka
  • ¼ szklanki soku z cytryny

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • do blendera (innego naczynia miksującego) wrzucamy pokrojone w kostkę awokado (wcześniej obrać) i gruszkę, drobno „podarte” liście mniszka, wyciśnięty sok z cytryny i blendujemy.
  • Zielony odżywczy i detoksykujący koktajl gotowy.
  • NA ZDROWIE

 

Sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego koi nerwy i łagodzi stany napięcia, dlatego polecana jest osobom nadpobudliwym nerwowo. Liście mniszka są bogate w magnez.

Przygotowanie sałatki

  • 3 garście młodych liści (zbierane przed zawiązaniem się koszyczków kwiatowych)
  • 1/2 małego arbuza
  • ser feta
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rydzowego, z czarnuszki lub rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego, wedle uznania)
  • prażony sezam
  • szczypta pieprzu prawdziwego
  • łyżeczka ksylitolu (ostatecznie cukru trzcinowego lub buraczanego)

Kolejne czynności w przygotowaniu

  • liście mniszka moczymy w osolonej zimnej wodzie
  • suszymy i rwiemy liście na kawałki
  • arbuz myjemy, oddzielamy miąższ od skóry, wyłuskujemy pestki i kroimy go w kostkę
  • liście mieszamy z arbuzem, dodajemy ser feta
  • mieszamy sok z cytryny z olejem i doprawiamy pieprzem i ksylitolem
  • przygotowanym sosem polewamy główne składniki sałatki: liście mniszka, arbuza i ser feta
  • na koniec połączone składniki posypujemy prażonym sezamem
  • SMACZNEGO

A kiedy zapragniesz odegnać od siebie złe myśli, wszelkie problemy, po prostu odegnaj je od siebie zdmuchując DMUCHAWIEC :)

 

 

Zobacz także:

Zdrowie płynące z oleju

Jak dietą poprawić samopoczucie, pamięć i cerę

Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze 

8 produktów, które przyspieszą Twój metabolizm

Posiłki przed i po treningu - co jeść...


Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety i mężczyźni dbający o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.

 

Projekt i wdrożenie: INTLE
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl