
Z tego wpisu dowiesz się:
- jak działa kolagen,
- jakie są konsekwencje braku kolagenu w organizmie,
- jak uzupełniać braki kolagenu.
Kolagen - co to jest?
Zbudowany z aminokwasów kolagen to białko strukturalne, wytwarzane przez ludzki organizm. Podlega ciągłej wymianie: obumarłe włókna kolagenowe zastępowane są przez nowe, co zapewnia ciągłą regenerację uszkodzonych tkanek. Jego głównym zadaniem jest łączenie ze sobą komórek. Jako główny składnik tkanki łącznej, jest budulcem większości narządów wewnętrznych: kości, skóry, mięśni, stawów, zębów a nawet rogówek oka. Włókna kolagenowe charakteryzują się bardzo dużą elastycznością i wytrzymałością, dlatego jedną z wielu ich funkcji jest ochrona narządów wewnętrznych i ich stabilizowanie, czyli utrzymywanie w odpowiednim położeniu. Dla skóry kolagen pełni rolę sprężystego rusztowania. Odpowiada za prawidłową strukturę skóry właściwej i kondycję naskórka: nawilżenie, napięcie i jędrność.
Kolagen a zdrowie
Kolagen pełni także istotną rolę w układzie odpornościowym: zatrzymuje rozwój bakterii chorobotwórczych oraz komórek nowotworowych, a ponadto ogranicza rozprzestrzenianie się toksyn środowiskowych w organizmie. Jako główny budulec tkanki łącznej, pośredniczy w “produkcji” leukocytów i przeciwciał, czyli pierwszych obrońców organizmu. Kolagen odpowiada także za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego oraz układu kostno-stawowego. Dostateczna ilość włókien kolagenowych pozwala na szybką regenerację po urazach: rany krócej się goją, a kości szybciej zrastają. Niedobory kolagenu są dotkliwe odczuwane przez sportowców - cierpią stawy, pojawiają się kontuzje.
Kolagen a uroda
Kolagen ma niebagatelny wpływ na naszą urodę. Stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, a przy tym odpowiada za jej gęstość, jędrność oraz elastyczność. Niestety z wiekiem osłabia się zdolność do tworzenia włókien kolagenowych. Ten negatywny proces przyspiesza dodatkowo szereg czynników takich jak: stres, choroby, intensywny wysiłek fizyczny, palenie, promieniowanie UV, a nawet złe odżywianie. Już w okolicach 40. roku życia spada ilość i jakość produkowanych włókien kolagenowych, a w ciągu 5 lat po menopauzie produkcja kolagenu znacząco spada. Pojawiają się zmarszczki, skóra staje się wiotka, traci elastyczność, zmienia się owal twarzy. Niska ilość kolagenu przekłada się także na gorszą kondycję włosów i paznokci. Efektem upośledzonych włókien kolagenowych w skórze są rozstępy i cellulit.
Kolagen - czym kierować się przy wyborze?
Spożywając produkty bogate w kolagen zwierzęcy (podroby, salceson, galaretki owocowe, galaretka z nóżek wieprzowych lub cielęcych, gęste zupy na kościach) możesz w pewnym stopniu uzupełnić niedobory kolagenu w swoim organizmie. Niestety zawartość kolagenu w produktach spożywczych jest niska, jest on trudno przyswajalny, a nadmierne spożywanie w/w produktów, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, może być szkodliwe.
Lepsze i szybsze efekty przynosi odpowiednia suplementacja preparatami zawierającymi kolagen. Na rynku dostępny jest kolagen w postaci tabletek, proszku lub w postaci płynnej.
Warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w witaminę C, gdyż najnowsze badania wykazują że jest ona naturalnym katalizatorem syntezy kolagenu. Jedząc warzywa takie, jak pietruszka czy papryka, owoce jagodowe i cytrusowe będziesz stymulować organizm do produkcji nowych włókien kolagenowych.
Sprawdź nasze preparaty kolagenowe z niespotykaną dotychczas na rynku ilością kolagenu, kwasu hialuronowego i Witaminy C w dziennej dawce.
Czytaj także:
Jak prawidłowo komponować posiłki- poznaj najważniejsze zasady
Sprzęty przydatne w kuchni fit
Rady dietetyczne, dla osób, które nie mają czasu na treningi i zdrowe gotowanie
Teksty blogowe tworzy zespół Eco&Fit. Jesteśmy pasjonatami zdrowego stylu życia, z radością zarażamy innych miłością do aktywności i chętnie dzielimy się naszą wiedzą z zakresu dietetyki oraz treningów. Stworzyliśmy koktajl białkowy w 100% pochodzenia naturalnego w 4 smakach, z którym kobiety dbające o sylwetkę łatwiej mogą osiągnąć swoje cele.