Z tego wpisu dowiesz się:
- co i jak jeść podczas spotkań z najbliższymi?
- jakich zachowań unikać?
- jak przyspieszyć metabolizm?
Jak wytrwać na diecie w święta?
Podczas świątecznego biesiadowania, gdy jesteś jednym z zaproszonych gości, obierz odpowiednią strategię.
- Nie siadaj do stołu głodna jak wilk. Zjedz lekkostrawny posiłek lub zdrową przekąskę - czy to przed Wigilią, czy wyjazdem do rodziny w kolejne dni.
- Przed nałożeniem czegoś na talerz napij się wody.
- Jedz powoli – nie tylko wyraźniej poczujesz smak jedzenia, ale zanim pojawi się uczucie sytości, zdążysz mniej zjeść. Zazwyczaj organizm potrzebuje 20 minut, aby zarejestrować fakt najedzenia.
- Aby ograniczyć ilość zjedzonych pierogów, ciast i innych deserów, zacznij ucztowanie od porcji białka: ryby, kawałka pieczeni itp.
- Uważaj na alkohol. Po pierwsze, jest on kaloryczny. Poza tym łatwo możesz stracić kontrolę nad tym, ile i co jesz. Tym samym Twoje silne postanowienia dotyczące diety pójdą w zapomnienie.
Chcesz mieć większą kontrolę nad tym, co się znajdzie na świątecznym stole? Zorganizuj przyjęcie u siebie i odchudź tradycyjne potrawy.
- Zmniejsz nieco ilość dodawanych bakalii, miodu, cukru. Sięgnij po cukier brzozowy, czyli ksylitol, który jest aż o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier biały. Smakuje identycznie i co równie ważne, nie zmieni smaku potraw czy ciast.
- Ciasto przyprósz cukrem pudrem, zamiast dekorować go polewą czekoladową, a makowiec zastąp lżejszym ciastem ucieranym z makiem.
- Zamiast smażyć, piecz (np. nie odsmażaj pierogów na tłuszczu, ale podgrzej je w piekarniku).
- Unikaj panierowania.
- Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny i przypraw musztardą.
Jak podkręcić przemianę materii?
Masz wyrzuty sumienia po świątecznym ucztowaniu? Podkręć swoją przemianę materii!
Jedz posiłki o stałych porach. Pij dużo wody, bo przyspiesza ona wydalanie toksyn z organizmu i zapewnia optymalny poziom nawodnienia. Ma to o tyle istotne znaczenie, że odwodnienie spowalnia wszystkie funkcje życiowe, a dodatkowo może wywoływać złudnie uczucie głodu i przyczynić się do podjadania.
Wprowadź do swojej kuchni więcej produktów bogatych w błonnik, gdyż reguluje on procesy trawienia i przyspiesza perystaltykę jelit. Jedz pełnoziarniste pieczywo, więcej owoców cytrusowych i warzyw oraz roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch.
Przy regularnym spożywaniu chudego mięsa, nabiału, jaj i protein roślinnych utrzymasz wysokie tempo metabolizmu na stałe. Do strawienia produktów proteinowych organizm potrzebuje znacznie więcej energii, niż w przypadku tłuszczów czy węglowodanów. Po takim posiłku przemiana materii zwiększa się o 20-25 %.
Sprzymierzeńcami w walce o szczupłą sylwetkę są też ostre, rozgrzewające przyprawy: imbir, oregano, papryka chili, pieprz cayenne, cynamon, kurkuma, curry, czosnek. Pobudzają organizm do wydzielania ciepła i spalania kalorii, dzięki czemu metabolizm wchodzi na wyższe obroty. Jeśli chodzi o przyprawy, ogranicz spożywanie soli, utrudnia przemiany metaboliczne i hamuje wydzielanie toksyn.
Pamiętaj jednak, że nic nie przyspiesza przemiany materii tak jak regularna aktywność fizyczna. Wprowadź do swojego grafika regularnie treningi, a kilka dietetycznych grzeszków podczas świąt pozostanie bez konsekwencji.
Czytaj także:
Przepis na zgrabną sylwetkę: koktajle białkowe
Poznaj odpowiedzi na najważniejsze pytania o odchudzanie
Skuteczne odchudzanie a indeks glikemiczny
Dlaczego woda wspomaga odchudzanie